|

Ve Durak istifa etti

Adana'daki rüşvet kavgasında iki istifa geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin istifaya çağırdığı Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ve Belediye Meclis Üyesi Mustafa Tuncel partisinden ayrıldı.

Adana
00:00 - 18/03/2010 Perşembe
Güncelleme: 00:49 - 18/03/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Ve Durak istifa etti
Ve Durak istifa etti

İmar oyunlarıyla 2 milyar dolar rant sağladığı iddia edilen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin istifa çağrısına daha fazla kayıtsız kalamadı. Durak, dün akşam partisinden ayrıldı. Belediye Meclisi Toplantısı'nda başlayan rüşvet ve imar yolsuzluğu kavgası dün de Adana'da hareketli saatlerin yaşanmasına neden oldu. Aytaç Durak öğle saatlerinde Adana Adliyesi'ne giderek, hem kendisi hem de MHP'li Belediye Meclis üyesi Mustafa Tuncel hakkında suç duyurusunda bulundu. Durak adliye çıkışında soruları cevapladı.

ARA FORMÜL ARADI

Bir gazetecinin “Devlet Bahçeli 'aklanma süreci beklemeden partiden istifa edin' çağrısında bulunmuştu. Randevu isteğinizi de geri çevirmişti. İstifa edecek misiniz?” sorusu üzerine Durak şunları kaydetti: Parti tüzüğü gereği konunun aydınlanması için bir süre partiden çekilmek gerekiyor.Gereğini yapacağız.” Ancak Durak'ın 'bir süre çekilmek' formulü MHP'ye yetmedi.

GEÇİCİ AYRILMA OLMAZ

Partinin Genel Sekreteri Cihan Paçacı, Durak'ın hemen ardından açıklama yaparak “İstifanın geçici süresi olmaz. İstifa ettiğinizde partiyle ilişiğiniz kesilir. Yargı sonrası aklanır gelirse o zaman değerlendiririz” dedi. MHP Genel Merkezi'nin kesin tutumu üzerine akşam saatlerinde beklenen istifa geldi. Durak, MHP Genel Başkanlığı'na bir dilekçe göndererek “Partimizin tüzüğü gereği gelişmeler aydınlanana kadar üyeliğime ara vermek için istifamı talep ediyorum” dedi. Durak, konuyla ilgili başka açıklama yapmadı.

BELGELERİ SAVCIYA VERDİM

Bahçeli'nin istifaya çağırdığı MHP Belediye Meclis Üyesi Mustafa Tuncel de partisinden ayrıldı. Genel Başkan Bahçeli'nin tavsiyesini bir talimat olarak gördüğünü ifade eden Tuncel, Durak hakkında bilgi ve belge topladığını, Cumhuriyet Savcısına verdiğini söyledi.


Vergi Dairesi devrede

Adana Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, vergi konusunda şahıs ve kurumlarla ilgili basında çıkan tüm haberleri değerlendirdiklerini söyledi. Aksoy, bazı gazetelerde Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın metre karesini 30 liraya sattığı arsanın fiyatını 18 liradan beyan ettiği ve eksik vergi ödediği yönünde haberler çıktığı, bu konuda herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığı yönündeki sorusuna şu karşılığı verdi: “Vergi dairesi olarak genel anlamda vergi konusunda ulusal ve yerel basında şahıs ve kurumlarla ilgili çıkan tüm haberleri yakından takip edip değerlendirmeye aldık.” Aksoy, incelemeyle ilgili detaylı bilgi veremediklerini söyledi.


2 milyar dolarlık rant soruşturması

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aytaç Durak hakkında 'imar düzenlemeleriyle 2 milyar dolarlık rant sağladığı' şeklinde basında yer alan haberlerin ihbar kabul edildiğini ve soruşturma başlatıldığını açıkladı. Bir süredir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde tartışılan ve Durak'ın, 'rüşvet istendiğini' iddia ettiği ses kasetini dinletmesinin ardından meclis üyesi MHP'li Mustafa Tuncel'in yaptığı açıklamaların yer aldığı haberler, basından sorumlu savcılık tarafından incelendi. Söz konusu haberlerdeki, “Durak'ın imar düzenlemeleriyle rant sağladığı” şeklindeki iddiaları inceleyen savcılık, bu konuda soruşturma başlatılmasına karar verdi.

İÇİŞLERİ'NİN İZNİNE BAĞLI

İddiaların büyük bölümünün daha önce de gündeme geldiği, soruşturma konusu olduğu ya da süren mahkemelerin bulunduğunun dikkate alınacağı, başlatılan soruşturmada yeni iddiaların ayrıştırılacağı öğrenildi. Soruşturma sonucunda iddianamenin hazırlanması ve dava açılmasının, Durak'ın göreviyle ilgili olduğu için bakanlık iznine tabi olduğu bildirildi.




14 yıl önce