|

Tarihi ve turistik yerleri gezdi

Aa
00:00 - 11/06/2008 Çarşamba
Güncelleme: 20:34 - 11/06/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Tarihi ve turistik yerleri gezdi
Tarihi ve turistik yerleri gezdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Stjephan Mesic'in eşi Milka Mesic ile başkent Zagreb'in tarihi ve turistik yerlerini gezdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile resmi karşılama töreni için Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gelen Hayrünnisa Gül, Stjephan Mesic'in eşi Milka Mesic ile bir araya geldi.

Sıcak ve samimi bir havada gerçekleşen görüşmede, sohbet sırasında Hayrünnisa Gül Milka Mesic'e, "Burada havanın soğuk ve yağmurlu olduğunu söylüyorlardı, ama siz bizi güneşle karşıladınız" dedi. Mesic de, Gül'e "Hava yağmurlu ve soğuktu, güneşi siz getirdiniz" karşılığını verdi.

Görüşmelerinin ardından, Gül ve Mesic ilk olarak, 1 milyon nüfuslu ve 20 bin Müslüman'ın yaşadığı Zagreb'teki tek cami olan İslam Kültür Merkezi ve Camisi'ni gezdi.

Gül ve Mesic'e Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın eşi Nihal Aydın ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen'in eşi Reyhan İsen de eşlik etti.

Gül ve Mesic daha sonra Devlet Arşivleri binasına giderek, buradaki tarihi belgeleri inceledi.

Hayrünnisa Gül'e, Osmanlı fermanları, Şemsettin Hafız Şirazi'nin "Divan" eseri, İbn-i Haldun'un "Mukaddime" eserinin 18. yüzyılda yapılan bir kopyası, Hint fablı "Kelile ve Dimme"nin Türkçe çevirisi ve 16. yüzyılda Giovanni Francesco Camocio'nun çizdiği ve Anadolu'yu da içeren Avrupa haritasının aralarında olduğu eserler gösterildi. Hayrünnisa Gül, arşiv çalışmalarının yapıldığı laboratuvarı gezdi ve tarihi belgelerin tamiri hakkında bilgi aldı.

Daha sonra Gül ve Mesic yürüyerek Lado Halk Şarkıları ve Dans Topluluğu binasına gitti ve burada sunulan gösteriyi izledi. Hayrünnisa Gül'e geleneksel bir Hırvat şemsiyesi hediye edildi. Gül ve Mesic şemsiyeyle basın mensuplarına poz verdiler. Milka Mesic'in onuruna verdiği öğle yemeğine katılan Hayrünnisa Gül, burada Milka Mesic'ten ayrıldı.

Hayrünnisa Gül, Nihan Aydın ve Reyhan İsen El Sanatları Müzesi ile Zagreb'teki bir ana okulunu ziyaret etti.


16 yıl önce