|

Velayet davalarında sabıka kaydı şart olmalı

Hatay'da babası tarafından ders çalışmadığı gerekçesiyle dövülerek vahşice öldürülen 6 yaşındaki Mertcan Yılmaz'ın ölümü yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Çok sayıda sabıkası olan babaya çocuğun velayetinin verilmesini değerlendiren uzmanlara göre Mertcan olayı bir dönüm noktası olarak kabul edilmeli ve bundan sonraki tüm velayet davalarında anne ve babanın adli sicil kaydına bakılması zorunlu olmalı.

Sertaç Aksan
13:30 - 7/01/2019 Pazartesi
Güncelleme: 13:55 - 7/01/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
Velayet davalarında anne ve babaların suç sabıkalarına bakılmadan karar veriliyor.
Velayet davalarında anne ve babaların suç sabıkalarına bakılmadan karar veriliyor.

İskenderun'da 6 yaşındaki Mertcan Yılmaz'ın döverek öldürülmesinin ardından başlayan tartışmalar yeni bir boyut kazandı.

Ders çalışmadığı gerekçesiyle oğlunu döven cani baba Mehmet Ali Yılmaz, Mertcan'ı dövdüğünü kabul etmiş ancak hayatını kaybetme sebebinin 'merdivenden düşmesi' olduğunu iddia etmişti.

Mahkemeler velayet davalarında adli sicil kaydına bakmıyor

Mertcan'ın hayatını kaybetmesinin ardından hemen herkesin kafasında aynı soru vardı. Cani baba Mehmet Ali Yılmaz'ın 10'a yakın suç kaydı olması, uyuşturucu ve hırsızlıktan hakkında bir çok kez işlem yapılmasına rağmen çocuğun velayetinin neden babaya verildiği konusu tartışmaları beraberinde getirdi.

  • Mevcut işleyiş hakkında bilgi veren hukukçular, sabıka kaydının çekişmeli boşanmalarda söz konusu olduğunun altını çizerek, anlaşmalı boşanmanın söz konusu olduğu durumlarda mahkeme heyetinin anne ya da babanın adli sicil belgesine ve dolayısıyla sabıkasına bakmadığının altını çizdi.

Bundan sonraki süreçte standart olmalı

Velayet davalarında sabıka kaydı incelenmesinin ne kadar önemli olduğunun Mertcan'ın ölümüyle bir kez daha ortaya çıktığına dikkati çeken hukukçular, önümüzdeki dönemlerde özellikle velayet davalarında ebeveynlerin sabıka kayıtlarının incelenmesinin zorunlu hale gelmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

  • Bu tarz durumlarda hem annenin hem babanın sabıka sıkıntısı olması halinde çocuğun kime verileceği sorusuna da yanıt veren hukukçular, böyle bir şeyin söz konusu olması durumunda çocuğun mahkeme kararıyla devlet korumasına alınabileceğine değindi.
#Mertcan Yılmaz
#Hatay
#Baba
#Dayak
5 yıl önce