|

Vergi ödemez kural tanımaz

Twitter, ABD, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerdeki mali ve idari kurallara harfiyen uyarken, Türkiye'de yasaları hiçe saydığı gibi vergi mükellefi olmayı kabul etmiyor. Uzmanlar, dünyada 14 ülkede ofisi bulunan Twitter'ın Türkiye'den yılda 30-40 milyon dolar reklam geliri elde ettiğini belirtiyor

.
00:00 - 26/03/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:42 - 25/03/2014 Salı
Yeni Şafak
Vergi ödemez kural tanımaz
Vergi ödemez kural tanımaz

Twitter, vergiye tabi olduğu bazı ülkeler dışında hiçbir mali ve idari denetime tabi değil. . Şirket, 2010 yılında 28 milyon dolarlık gelirini 2013'te 22 kat artırarak 665 milyon dolara çıkardı. Buna rağmen twitter son 4 yıldır zarar açıklıyor, 2013'te halka açık şirket olan Twitter hisse başı 3.4 dolar zarar etti. Twitter'ın en fazla kullanıldığı 7. ülke olan Türkiye de bu uygulamaya maruz kalan ülkeler arasında yer alıyor. Twitter'ın Türkiye'den elde ettiği reklam geliri konusunda net bir rakam bulunmazken, uzmanlar bu miktarın 30-40 milyon dolar arasında değişiklik gösterdiğini ifade ediyor.

REKLAM GELİRİNDEN KAZANIYOR

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler konu hakkında, Twitter'ın yerine getirmesi gereken maddi ve hukuki yükümlülüklerinden kaçtığına dikkat çekti. İşler Twitter'ın kapatılmasıyla ilgili, 'Twitter, mahkeme kararlarını uygulamak zorunda. Bir sürü reklam geliri elde ediyor. Herhangi bir vergi ödemiyor. Biz Twitter'ın Türkiye'de ofis açma şartını getiriyoruz. Facebook'un Türkiye'de ofisi var' ifadelerini kullandı.

14 ÜLKEDE BÜROSU VAR

ABD hariç 14 ülkede ofisi bulunan Twitter, reklam gelirlerinin kayıtlarını, faturanın kesildiği yer üzerinden göstererek, faaliyette bulunduğu bazı ülkelerde vergi ödememiş oluyor. Twitter, bugün dünya çapında 241 milyon aktif kullanıcısıyla, günde 500 milyonun üzerinde tweet atılan ve kullanıcılarının yüzde 77'si ABD dışında bulunan devasa bir sosyal ağa dönüştü.

1 MİLYAR DOLARA KOŞACAK

Twitter'ın, bu yıl küresel çaptaki gelirlerinin ise 1 milyar dolar seviyesine ulaşması ve bu gelirinin 950 milyon dolarlık kısmının reklamlardan elde edilmesi bekleniyor. Kullanıcılarının, ülkelerine, dillerine, siyasi görüşlerine göre reklam yapma imkanı vermesi, Twitter'ı diğer sosyal ağlardan bir adım öteye taşıyor. Twitter'ın dünya çapında 2 bin 700 çalışanı bulunuyor, çalışanların yarısını mühendisler oluşturuyor.

Amerikan kapitalizminin yeni temsilcileri olan Google, Youtube, Facebook ve Twitter gibi şirketler toplumlara özgürlük vaadederken Batı ülkeleri dışında faaliyet gösterdikleri ülkelerin kanunlarına ve vergi yasalarına tabi olmayı reddediyor.

Twitter, 2010 yılında gelirini 28 milyon dolar olarak açıklarken, geçtiğimiz yıl 23 kat artışla 665 milyon dolara ulaştı. Twitter gelirlerinin önemli bir kısmını ise reklam getirileri oluşturuyor. Ayrıca data lisansı ve diğer kullanımlardan da şirket gelir elde ediyor.

Gelirler ülke dışına çıkıyor

Londra merkezli Winckworth Sherwood şirketinin Kıdemli Vergi Danışmanı Robert Schon, 'Özellikle finansal kriz sonrasında sosyal medya şirketlerinin ülke dışına karlarını taşırken vergi ödememesinin önüne geçmek için çalışmalar başlatıldı. Karların ülke dışına çıkarılmasını engellemeye çalışıyoruz' dedi. Schon, 'Özellikle telif hakkı ödemelerinde ciddi aşama kaydedildi. Bu şirketlerin ABD merkezli olması nedeniyle vergilerini öncelikli olarak ABD'ye ödemeleri gerektiğini anlıyoruz. Çeşitli düzenlemelerle verginin bir kısmının da İngiltere'ye ödenmesi sağlanmaya çalışılıyor' dedi.

İngiltere mercek altına aldı

Twitter, İngiltere'de 2011 yılının Haziran ayında Londra'da kayıtlı bir şirket haline geldi. Twitter gibi sosyal medya platformlarının İngiliz vergi sistemine yeteri kadar entegre olmadığı eleştirileri siyasetçiler tarafından da dile getiriliyor. İşçi Partili parlamento üyesi Helen Goodman, Facebook'ın 2011 yılında 175 milyon sterlin değerinde reklam kazancı elde etmesine karşın İngiltere'ye sadece 238 bin sterlin vergi ödediğini, Twitter'ın ise henüz vergi ödemediğini belirtmişti.


10 yıl önce