|

Vizeler kalktı ticaret hedefi 1 milyar dolar

Türkiye''ye gelen Moldova Başbakanı Vladimir Filat, başta vizelerin kaldırılması olmak üzere toplam 7 anlaşmaya imza attı. Ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkarılması hedeflenirken iki ülke başbakanı 2013''te Moldova''da Türkiye–Moldova Stratejik Partnerlik Anlaşması imzalayacak

.
00:00 - 3/11/2012 Cumartesi
Güncelleme: 23:11 - 2/11/2012 Cuma
Yeni Şafak
Vizeler kalktı ticaret hedefi 1 milyar dolar
Vizeler kalktı ticaret hedefi 1 milyar dolar

Türk şirketlerinin yurt dışına açılımını sağlamaya yönelik faaliyetlerine devam eden Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Türkiye - Moldova Ticaret ve Yatırım Forumu düzenledi. TUSKON''un davetlisi olarak Ankara ve İstanbul''da düzenlenen ticaret ve yatırım forumlarına katılan Moldova Cumhuriyeti Başbakanı Vladimir Filat ile Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Iurie Leanca, başta vizelerin kaldırılması olmak üzere toplam 7 anlaşmaya imza attı. İki ülke arasındaki ticaretin yıl sonunda 500 milyon dolar olması beklenirken, yapılan anlaşmalar çerçevesinde bu rakamın 2015''te 1 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. 2013''te iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması''nın yapılacağı açıklanırken, aynı yıl Moldova''da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Moldova Cumhuriyeti Başbakanı Viladimir Filat Türkiye - Moldova Stratejik Partnerlik Anlaşması imzalayacak.

FIRSATLAR TÜRKLERE SUNULDU

İstanbul''daki forumda konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, karşılıklı gerçekleştirilen ticaret ve yatırım forumları çerçevesinde 400''ün üzerinde iş insanının bir araya geldiğini ifade etti. Moldova''nın Rusya ve AB ülkelerine geçiş için önemli bir ülke olduğunu söyleyen Rızanur Meral, ''Turizm, perakende ve tarım alanlarındaki fırsatlar Türk iş adamlarını bekliyor'' dedi. Konuk başbakanın Türkiye ziyareti çerçevesinde 7 ayrı anlaşmaya imza atıldığını açıklayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise, ''Türk iş adamları tıpkı Türkiye''ye yatırım yapıyormuş gibi, bu ülkeye yatırım yapabilirler. Yapılan anlaşmalar içerisinde en önemlisi iki ülke arasında vizelerin kaldırılması. Bu anlaşmalar sayesinde iki ülke iş adamları üçüncü dünya ülkelerine birlikte girebilecek'' dedi.

300 milyon dolarlık iş üstlendi

Moldova''da Türk müteahhitlerinin 300 milyon dolarlık iş üstlendiğine dikkat çeken Bakan Çağlayan, ''Bugün bu ülkeye yatırım yapanlar, gelecekte karlı çıkacak'' dedi. Vizelerin kaldırılması ile iki ülke insanlarının serbest dolaşım hakkı kazandığını ifade eden Bakan Çağlayan, ''Talimat aldık. 2013 yılına girerken Türkiye - Moldova Serbest Ticaret Anlaşması tamamlanmış ve gümrük engelleri kaldırılmış olacak'' dedi. Yapılan ziyaretler kapsamında gerek ticari gerekse de hukuki altyapıların güçlendirildiğine dikkat çeken Vladimir Filat ise, ''Anlaşmalar içerisinde en önemlisi vizelerin kaldırılmasıdır. Bu anlaşma serbest hareket etme imkânının yun sıra yeni projelere adım atmayı ve bilgi alışverişinde birlik olmayı sağlayacak. Gelecek ile ilgili kararlarımızda birlikte hareket edeceğiz'' dedi.


12 yıl önce