|

Vorteks'i pas geçip pilotlara pike yaptı

Tekirdağ uçağı ile ilgili ilk rapor açıklandı. Hollandalı yetkililer, kazada yükseklik göstergesindeki arızanın önemli rol oynadığını, pilotların ise bu duruma geç tepki verdiğini ifade ederek pilotları suçladı. İrtifa kaybının nedenini açıklayamayan Araştırma Konseyi Başkanı Pieter van Vollenhoven, Vorteks ile ilgili soruları ise cevapsız bıraktı

00:00 - 5/03/2009 Perşembe
Güncelleme: 02:09 - 5/03/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Vorteks'i pas geçip pilotlara pike yaptı
Vorteks'i pas geçip pilotlara pike yaptı

Kazayla ilgili araştırma çalışmalarını yürüten Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyinin Başkanı Pieter van Vollenhoven, Lahey'de düzenlediği basın toplantısında, kaza nedenine ilişkin ilk bulgular hakkında bilgi verdi. Pieter van Vollenhoven, kazada yükseklik göstergesindeki (Altimetre) arızanın önemli rol oynadığını, pilotların ise bu duruma geç tepki verdiğini ifade etti. Kazayla ilgili ön bulguları açıklayan Hollandalı yetkililer soru işaretlerini gideremedi. Uçağın iniş anında otomotik pilota bağlı olduğu, irtifa göstergesindeki arızanın düşüşten önce uçağın hız kaybetmesine yol açtığı açıklandı.

SOL ALTİMETRE YANLIŞ BİLGİ VERDİ

Hollanda Güvenlik İdaresi Başkanı, uçağın iniş anında otomotik pilota bağlı olduğunu, sol taraftaki irtifa göstergesindeki (altimetre) arızanın, düşüşten önce uçağın hız kaybetmesine yol açtığını belirtti. Kazayla ilgili ön raporu açıklayan Başmüfettiş Pieter van Vollenhoven, “İrtifa göstergesinin yanlış veri verdiğini, pilotların ise sorunu fark ettiğini, ancak bu durumu çok önemsemediğini ve geç tepki verdiğini” ifade etti.

PİLOTLARI SUÇLADI

Vollenhoven, pilotların bu uyarıyı ciddiye alarak düzeltmek istediklerinde ise uçağın çok alçaldığını ve hız kaybettiğini, dolayısıyla başarılı olarak tekrar yükselemediğini ifade etti. Hollandalı yetkili, belirlenen kayıtlara göre, sol irtifa yükseklik göstergesinin, uçağın yere çok yakın olduğu bir durumda hala 700 metre yükseklik gösterdiğini kaydetti. Vollenhoven, Boeing 737-800 tipi uçaklarda irtifa göstergelerinde görülen bu hataya ilişkin olarak üretici uçak firmasının uyarıldığını da belirtti.


Cevap bekleyen 4 kritik soru

1- Karakutu da pilotlar kendi aralarında ne konuşuyor. Bunu niye açıklamıyor sunuz?

2- Pilotlar kuleyle ne konuştular. Bunları niye açıklamıyorsunuz?

3- Başka arıza var mıydı? Varsa bununla ilgili araştırma yapıldı mı?

4- Motorlar radyoaltımetre'den irtifa kaybetmez. Bilimsel olarak bunu niye açıklamıyorsunuz?


İddialara kulak tıkadı

Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyinin Başkanı Pieter van Vollenhoven, dün yaptığı açıklamada Yeni Şafak'ın gündeme getirdiği Kule'nin, Tekirdağ uçağına Boeing 757'den 2 dakika sonra iniş gerçekleşebilir çağrısı yaptığı yönündeki iddiayı soran gazetecileri duymazlıktan geldi. Hollanda'lı yetkililer, Tekirdağ uçağının Vorteks etkisiyle düştüğü şeklindeki soruyu da bir cümlelik yanıtla geçiştirdi. Pieter van Vollenhoven, mürettebata geç müdahale edildiği yönündeki eleştirilere de 'Zamanında müdahele edilmiştir' cevabı vermekle yetindi. Uluslararası Hava Taşımacılığı standartlarına göre can kaybı yaşanan kazalarda 'Can kaybı yaşanan kazalarda kule kayıtları hemen açıklanmalı' şartına rağmen sessizliğini dün yaptığı açıklamada bir kez daha korudu.





15 yıl önce