|

Vurgun kuşatıldı

Vurgun Operasyonu'nu yürüten DGM Savcısı Cengiz Köksal'ın talimatıyla ihalelerin kilit ismi Müsteşar Yardımcısı Sedat Aban ile birlikte 18 bürokrat dün gece gözaltına alındı.

Yeni Şafak
23:00 - 27/08/2001 понедельник
Güncelleme: 15:32 - 5/05/2016 четверг
Yeni Şafak

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndaki 17 ihaleye yönelik olarak sürdürülen "Vurgun Operasyonu" üst düzey bürokratlara doğru tırmanmaya başladı. İhalelerde kilit isim olduğu öne sürülen Müsteşar Yardımcısı Sedat Aban'la birlikte 18 kişi daha gece gözaltına alındı. Yeni Şafak'ın "Bayındırgate" haberinde dokunulamayan Müsteşar Yardımıcısı olarak ismi geçen Müsteşar Yardımcısı Sedat Aban'a dokunuldu.



Aban gözaltında


"Vurgun Operasyonu" soruşturmasını yürüten Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Cengiz Köksal'ın talimatıyla Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Aban, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'nün bazı bürokratları ve İhale Komisyonu üyelerinin de aralarında bulunduğu 18 kişi gözaltına alındı.



Köksal bizzat katılıyor


Vurgun Operasyonu sanıklarının sorgusuna Savcı Cengiz Köksal bizzat katılırken, operasyon kapsamında gözaltına alınanların sayısı 28'e yükseldi. Geçen hafta gözaltına alınan Pırlanta İnşaat Şirketi'nin sahibi Mustafa Eriş, Bayındırlık Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü büro görevlisi Fethi Soydan ve Bayındırlık İl Müdürlüğü Şube Müdürü Ahmet Kenan Bozokkalfa'nın da aralarında bulunduğu 7 kişinin yarın DGM'ye sevkedilecekleri bildirildi. Bu arada, operasyon kapsamında, Savcı Köksal'ın talimatı üzerine Sivas Kızılay Şubesi Başkanı ve Simko İnşaat Limited Şirketi sahibi Ünal Fırat ile ortağı Muhterem Amcaoğlu, sorgulanmak üzere Ankara'ya getirildi.



DYP'li İyimaya, Ecevit'e sordu: 'Vurgun'un üzerine gidecek misiniz?


DYP Amasya Milletvekili Ahmet İyimaya, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndaki ihale yolsuzluğu iddialarını bir soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. İyimaya, Başbakan Bülent Ecevit'e, "Deprem ihalelerindeki yolsuzluk iddialarının üzerine gidilmesi için Başbakanlık insiyatifini kullanacak mısınız?" sorusunu yöneltti. İyimaya, soru önergesinde, "Başbakanlığa ve bakanlıklara bağlı denetim birimlerinin siyasal iktidarın baskısı altına olup, olmadıklarını" sordu. İyimaya, önergesinde "Hararetin fokurdattığı kabın çökertici infilakını beklemek yerine, istifa seçeneğini işletmeyi milli ve demokratik bir görev olarak algılıyor musunuz?" sorularını sordu.



Öte yandan Başbakan Bülent Ecevit, Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın'ın istifasının söz konusu olmadığını bildirdi.



Bir gözaltı da Erdek'te


Vurgun Operasyonu kapsamında Balıkesir'in Erdek ilçesinde bir müteahhit daha gözaltına alındı. Şirketinin ismi gizli tutulan müteahhit İlkutlu Gönülalı, Ankara Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce yakalanarak, gece geç saatlerde Ankara'ya getirildi. Gönülalı, ilk olarak sağlık kontrölünden geçirildi.



Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'nde ihalelerde yolsuzluk iddiasıyla başlatılan ve Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Cengiz Köksal tarafından yürütülen "Vurgun Operasyonu", Balıkesir Erdek'e kadar uzadı. Bilgi almak ve yolsuzluğu tüm boyutlarıyla ortaya çıkarmak amacıyla önceki gün gözaltına alınan 20 kişinin serbest bırakılmasının ardından organize büroda ifade ve sorguları halen süren 9 kişiyle birlikte bu gece Balıkesir Erdek'te müteahhit İlkutlu Gönülalı gözaltına alındı. Böylece gözaltı sayısı 10'a yükselmiş oldu. Adli Tıp'a getirilen müteahhit İlkutlu Gönülalı'nın yüzünü gizlemeye çalıştığı görüldü. Sağlık kontrolünden geçirilen Gönülalı, sorguya alınmak üzere Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.



#Vurgun Operasyonu
#DGM Savcısı Cengiz Köksal
#Müsteşar Yardımcısı Sedat Aban
#18 bürokrat
#Gözaltı
23 лет назад