|

Wall Street bankaları Libya'yı yağmalayacak

Küresel Tam Hakimiyet kitabının yazarı ABD'li gazeteci William Engdahl, Libya operasyonunu “Tam bir hâkimiyet kurmayı amaçlayan ayrıntılı bir Washington stratejisi. Tüm bölge Wall Streeet bankaları için yağma alanı olacak” diye değerlendirdi

Önder Deligöz
00:00 - 22/04/2011 Cuma
Güncelleme: 22:01 - 21/04/2011 Perşembe
Yeni Şafak
Wall Street bankaları Libya'yı yağmalayacak
Wall Street bankaları Libya'yı yağmalayacak

ABD'li gazeteci-yazar William Engdahl, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararıyla yaklaşık bir ay önce operasyon düzenlenen Libya'da yaşanan olayları “Demokrasi, özgürlük, insani müdahale gibi kulağa hoş gelen sloganlar barındıran ve karada, suda, havada ve uzayda tam bir hâkimiyet kurmayı amaçlayan ayrıntılı bir Washington stratejisi” olarak niteledi. Küresel Tam Hakimiyet kitabının yazarı Engdahl, “Buna izin verirsek torunlarımız köle olarak yaşayacak” dedi.

Yeni Şafak'ın sorularını cevaplandıran William Engdahl, ABD'li General Carter Ham'ın “Kara harekâtı yapabiliriz” açıklamasının gerçeği yansıtmadığını söyledi. İç karışıklık yaşayan ülkelerdeki sivil hareketlenmeler konusunda uzman Engdahl, Irak ve Afganistan'da batağa düşen ABD'nin Libya'da kara savaşına girmeyeceğini ifade ederek, “Aptal Fransızlar ve NATO'nun kendisi için kan dökmesini istiyor” diye konuştu.

MUHALİF ÜLKELERİN İTTİFAKI PETROL

İtalya'nın operasyonun perde arkasına ışık tutan açıklamasına dikkat çeken Engdahl, “İtalya, açıkça Fransa'nın Libya'daki petrol zenginliklerini İtalya'dan koparıp kendi eline almak için NATO bombardımanını desteklediğini söyledi” şeklinde konuştu. Operasyon anına kadar Libya petrolünün İtalyan devlet şirketi ENI-AGIP tarafından çıkarıldığını belirten Engdahl, “Çinliler de ABD ve diğer şirketleri gibi Libya'da aktif. Ama esas nokta şimdiye kadar Kaddafi, Ulusal Petrol Şirketi ile petrolün çıkarılmasını domine etti” şeklinde konuştu.

BATILI BANKALARIN YAĞMA ALANI

Engdahl, petrol merkezli ekonomik sebeplere dayandırdığı Libya operasyonunun nihai amacını ise şöyle açıkladı: “Sözde 'serbest piyasa' devlet şirketlerinin düşük fiyatlara büyük ve çok uluslu batılı şirketlere satılacağı bir süreç bu. 1990 sonrası Doğu Avrupa'da olduğu gibi tüm bölge Wall Streeet bankaları için yağma alanı olacak. Bu, eski rejimlerin yerine kukla hükümetler getirerek kapıları Amerikan ekonomik hegemonyasına açma taktiğidir.”


Libya'nın doğusu CIA ve MI6 ajanlarıyla dolu

Enghdal'ın “Kaddafi'nin devrilmesi durumunda isyancılar ne yapacak, ya da ne yapmalı” sorusuna verdiği cevap, İngiltere, Fransa ve İtalya'nın isyancıları eğitmek üzere ülkeye subaylarını gönderme kararını açıklar nitelikte. İsyancıların Kaddafi sonrası dönem için dua etmesi gerektiğini ifade eden Enghdal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Batının onlara gizlice söz verdiği hiçbir şeyi kontrol edemediklerini görecekler. Doğrudan kaynaklardan aldığım bilgilere göre sözde asiler, gizlice Fransa'nın da içinde olduğu batı ülkeleri tarafından silahlandırılmış. Obama yönetiminin biz inandırmak istediği gibi bu bir 'demokrasi Tirana karşı' durumu değil, 'kabile kabileye karşı' durumu. Şu anda Libya'nın doğusunda CIA, MI6 ve diğer yabancı istihbarat servisleri kaynıyor.”



13 yıl önce