|

Wall Street Ortadoğu'dan dileniyor...

Wall Street'in önde gelen finans kuruluşları düne kadar Ortadoğu ve Asya'da avlanırken bugün el avuç açar pozisyonda

İstanbul
00:00 - 3/02/2008 Pazar
Güncelleme: 22:44 - 2/02/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Wall Street Ortadoğu'dan dileniyor...
Wall Street Ortadoğu'dan dileniyor...

Wall Street'in Citigroup ve Bear Stearns gibi en büyük kaleleri subprime tipi mortgage piyasasında yaşanan krizin ardından bayraklarını bir bir yarıya indirdi. Batık mortagage kredi oranının 2007 yazında son 11 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından küresel finans sektörünün kalbi Wall Street'te başlayan kriz, dünyanın en büyük finans şirketlerinin değerini yüzde 10'un üzerinde aşındırdı.

Bir zamanlar avcı olan bu şirketler Asya ve Ortadoğu sermayesine avuç açar hale geldi. Wall Street'in prestijli isimleri mortgage piyasasına dayalı borç iştirakleri (CDO) ile yeniden yapılandırılımış yatırım araçlarına (SIV) olan yatırımları yüzünden şimdiden 140 milyar dolar civarında zarar yazdı. Standard&Poor's'un tahminlerine göre ise bu zarar 256 milyar doları bile bulabilir. Bu da şirketlerin değerinde biraz daha kayıp yaşanacağına yani iyice "kelepir av" haline düşeceklerine işaret. Ucuza alım fırsatı kollayan yatırımcılar ise hareketlenmeye başladı. Şimdi yaptıkları spekülatif yatırımlar ile piyasaların yönünü değiştirebilecek güçte olan 3 ünlü yatırımcı krizde yara alan ABD'li finans şirketlerine adeta bir "akbaba" gibi saldırma planı içinde.

AKBABALAR SALDIRIYOR

Hisse senetlerinin iyice değer kaybetmeye başladığı bu dönemde Wall Street şirketlerine göz diken bu üç ünlü "akbaba" Warren Buffet, Wilbur Ross ve Ron Perelman. The Financial Times'da (FT) yer alan habere göre "akbaba yatırımcı" dönemi başlamak üzere. Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P) ise hafta içinde yatırımcılarına "akbabalar dönmeye başladı" şeklinde bir not geçti. S&P'ye göre brokerlıktan bankacılığa medyadan tüketici ürünleri sektörüne kadar yayılan bir alanda şirketlerin değerlerindeki düşüş karşısında akbabalar avlarının üzerinde dönüyor.

16 yıl önce