|

Wall Street'te parti bitiyor

The Wall Street Journal bu hafta içinde ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen finans sektörüne yönelik yeni reform tasarısının kazananlarını ve kaybedenlerini mercek altına aldı

00:00 - 14/12/2009 Pazartesi
Güncelleme: 23:29 - 13/12/2009 Pazar
Yeni Şafak
Wall Street'te parti bitiyor
Wall Street'te parti bitiyor

WSJ tarafından “Winners and losers in the bank reform bill” (Bankacılık reform tasarısının kazananları ve kaybedenleri) başlığı ile yayımlanan haber analizde yönetimin finansal sistem üzerindeki denetiminin artıracağı vurgulandı ve Wall Street'e verilen mesaja dikkat çekildi.

İŞLEM ENGELİ...

WSJ, şu ifadeleri öne çıkardı: “Yasa Wall Street'e en açık şekilde 'partinin sona erdiğini' söylüyor.” WSJ, tasarı kanunlaştığı takdirde bunun kimlere kayıp şeklinde yansıyacağı ile kimlerin bu işten kazançlı çıkacağını şu şekilde özetledi: Goldman Sachs, JP Morgan,

Morgan Stanley ve benzeri, risk yarattığı takdirde işlem yapmaları engellenecek.

ŞİRKET ALMAK FED'DEN GEÇECEK

Bir bankanın 25 milyar doların üzerinde varlığa sahip herhangi bir şirketi satın alması da Fed onayına tabi olacak. JP Morgan ve Bank of America gibi ABD'nin en büyük mortgage kredi sağlayanları için 'susturma kuralı' da denilen ve iflas hakimlerine birinci dereceden ipotek şartlarını düzenleme hakkı veren uygulamalara izin vermeyecek. General Electric, finansal işlemler yürüten birimi GE Capital'i elinde tutmaya devam edebilecek.


Desteksiz geçen yasa

Temsilciler Meclisi'nden Cumhuriyetçiler'in desteği olmadan geçen yasa tasarısının ABD Senato'sunda sert tartışmaları ortaya çıkarması beklenirken, kanunlaşıp kanunlaşmayacağının ise bu şartlar altında henüz belli olmadığı belirtiliyor.


14 yıl önce