|

Wilson: Şafak kararını duyunca rahatladım

ABD Büyükelçisi Wilson, Elif Şafak davası kararı ile ilgili olarak “Samimiyetle, haberleri duyunca rahatladım. Bu davaların, ifade özgürlüğüne ilişkin sonuçları konusunda Türkiye ve yurt dışında çok kaygı yarattı” dedi. Türkiye'de ifade özgürlüğünü güçlendiren adımların atılmasını istediklerini belirten Wilson, Şafak davası kararını “iyi bir adım, iyi bir örnek” olarak nitelendirdi.

Anka
00:00 - 21/09/2006 Perşembe
Güncelleme: 17:04 - 21/09/2006 Perşembe
Yeni Şafak
Wilson: Şafak kararını duyunca rahatladım
Wilson: Şafak kararını duyunca rahatladım

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, yazar Elif Şafak konusundaki mahkeme kararı ile ilgili olarak, “Haberleri duyunca rahatladım. Bu davaların ifade özgürlüğüne ilişkin sonuçları konusunda Türkiye ve yurt dışında çok kaygı yarattı” dedi. Wilson, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington ziyaretinin ABD için önemli bir ziyaret olduğunu, Türkiye'ye verilen önemi, Bush ile Erdoğan arasındaki kişisel ilişkiyi yansıttığını söyledi.

Ross Wilson, ABD Büyükelçiliğinde bir grup gazeteci ile bir araya gelerek gündemdeki konuları değerlendirdi. Şafak davasının görüldüğü mahkemenin verdiği beraat kararını olumlu karşıladığını ortaya koyan Wilson, “Samimiyetle, haberleri duyunca rahatladım. Bu davaların, ifade özgürlüğüne ilişkin sonuçları konusunda Türkiye ve yurt dışında çok kaygı yarattı” dedi.

ABD'nin ifade özgürlüğü ilkesine verdiğini özel önemi vurgulayan Wilson, Şafak davası konusunda dile getirilen kaygılarını paylaştıklarını söyledi. Wilson, “Türkiye, 301'inci madde konusunda ne yapmalı?” sorusunu yanıtlarken ise somut bir şey söylemekten kaçındı.

Türkiye'nin, ifade özgürlüğünü güçlendirmek için atacağı adımları kendisinin belirleyeceğini ancak ifade özgürlüğünün güçlendirici önlemlerin alınmasını görmek istediklerini belirterek, Şafak hakkındaki suçlamaların reddedilmesini “iyi bir adım, iyi bir örnek” olarak nitelendirdi.

BEYAZ SARAY'DAKİ GÖRÜŞME

Büyükelçi Wilson, 2 Ekim'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başkan George W. Bush arasında yapılacak bir saatlik görüşme konusunda da bilgi verdi. Erdoğan'ın ziyaretinin önemli bir ziyaret olduğunu ifade eden Wilson, görüşme sırasında ele alınacak başlıca konular arasında Irak, İran, Lübnan ve emekli Orgeneral Ralston'un terörle mücadele konusundaki girişimleri olarak sıraladı.

Başkan Bush'un Erdoğan'a, Türkiye'nin İran sorunundaki rolü ve Lübnan'daki barış gücüne katkısı gibi konularda teşekkürlerini ileteceğini sandığını ifade edeceğini anlatan Wilson, Bush'un ayrıca Türkiye'nin AB süreci konusunda bilgi edinmek isteyeceğini de belirtti. Wilson, ziyaretin ABD için önemli olduğunu belirterek “Ziyaret, ABD'nin bu ülkeye verdiği öneminin ve özellikle Başkan Bush ile Başbakan Erdoğan arasındaki kişisel ilişkisinin bir yansımasıdır” dedi.

PKK, KERKÜK

Büyükelçi Wilson, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin PKK'nın Irak'taki bürolarının kapatılacağı talimatı verdiğine ilişkin açıklamayı değerlendirirken bu büroların kapalı kalmasını, farklı bir ismi ile açılmamasını görmek istediklerini belirterek bu konunun yakından izlenmesi gerekeceğini söyledi.

Türkiye'nin Kürt liderleri Mesut Barzani ve Celal Talabani ile görüşmesine ilişkin bir soru üzerine ABD'nin, her zaman Türk hükümetini hem Irak yönetimini desteklemek, hem de PKK ve Kerkük gibi konular üzerinde birlikte çalışmak amacıyla Irak liderleri ile doğrudan temaslarını cesaretlendirdiklerini belirten Wilson, Türkiye'nin de bunu yaptığını söyledi.

Kerkük ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Wilson, Türkiye'nin ve de Irak'taki birçok siyasetçinin Kerkük konusunda kaygılarını dile getirdiğini belirterek “Irak yetkililerinin bir karara varmaları gerekecek. Çünkü sonuç olarak bu bir Irak sorunudur” ifadesini kullandı.

Ross Wilson, Afganistan için yapılan ek kuvvet talebine ilişkin olarak da “Türkiye'nin kendi kararını vermesi gerekecek ve bizim vereceğine karara saygı göstereceğimizi sanıyorum” şeklinde konuştu.

18 yıl önce