|

Yabancı ekonomistler OVP''den memnun

.
00:00 - 16/10/2013 Çarşamba
Güncelleme: 20:00 - 15/10/2013 Salı
Yeni Şafak
Yabancı ekonomistler  OVP''den memnun
Yabancı ekonomistler OVP''den memnun

ABN AMRO Avrupa ve Orta Doğu Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Arjen van Dijkhuizen, tüketici kredilerinin büyümesini engellemeye yönelik önlemlerin sürekli bir mali disiplin sağlayacağı için hoş karşılandığını belirtti. Orta Vadeli Program''ı (OVP) AA muhabirine değerlendiren Dijkhuizen, Türkiye''nin büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etmesini gerçekçi bulduğunu belirterek, ''Türkiye için daha düşük büyüme oranına sebep olsa bile cari işlemleri dizginlemenin önemini yinelemek istiyorum. ABD''nin parasal genişlemeyi azaltma konusu, Türkiye gibi geniş dış cari açığa sahip ülkelerin ani sermaye çıkışlarına karşı ortalamadan daha hassas olduğunu gösterdi'' dedi.

MALİ DİSİPLİNE VURGU

Tüketici kredilerinin büyümesini engellemeye yönelik önlemlerin sürekli bir mali disiplin sağlayacağı için hoş karşılandığını dile getiren Dijkhuizen, ihracattaki rekabeti arttıracak, enerji ithalatını azaltacak daha fazla adım atılması gerektiğini belirterek, yurtiçi tasarrufların teşvik edilmesinin de dış finansman bağımlılığının azalmasına katkı yapacağını ifade etti. Dijkhuizen, ''Tüm bu önlemler orta vadede daha sürdürülebilir bir büyümeyi hedeflemeli... Ancak, Türkiye''nin uzun vadeli büyüme potansiyeli zaten şüphesiz güçlü...'' dedi.

HEDEF MAKUL DÜZEYDE

Toronto Dominion (TD) Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio ise hükümetin büyüme projeksiyonlarını 2013 yılında yüzde 3,6 ve 2014''te yüzde 4''e revize etmesini önceki projeksiyonlara göre daha makul bulduğunu kaydetti. Maggio, OVP''de açıklanan enflasyon tahminini ise iyimser bulduğunu sözlerine ekledi.


11 yıl önce