|

Yabancı şirketler de İMKB'ye kote olmalı

Yabancı şirketlerin Türk piyasasına yönelmesini güven olarak değerlendiren Aracı Kuruluşlar Birliği: Yabancı şirketler de İMKB'ye kote olmalı. İstanbul'un finans merkezi olması için sınır kalkmalıdır

00:00 - 5/08/2010 Perşembe
Güncelleme: 23:00 - 4/08/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Yabancı şirketler de İMKB'ye kote olmalı
Yabancı şirketler de İMKB'ye kote olmalı

Aracı Kuruluşlar Birliği Başkanı Nevzat Öztangut, Birliğin aylık yayını Sermaye Piyasasında Gündem'in Ağustos 2010 sayısındaki yazısında, İMKB-100'ün rekor kırmasını piyasalarda krizin etkisinin azaldığına işaret eden bir gelişme olarak değerlendirdi. Öztangut, halka arzlardaki yoğunlaşmanın yanında aracı kurumların halka açılma eğilimlerinin devam ettiğini belirtti.

TÜRKİYE GÜVENİLİR

Öztangut, yabancı şirketlerin de İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) halka açılmak istedikleri yönündeki haberlerin uluslararası camianın piyasamıza duyduğu bir güvenin göstergesi olduğunu, varsa bu konudaki engellerin kaldırılmasının İstanbul'un bir finans merkezi olmasına katkıda bulunacağını kaydetti.

İŞLEMLER SINIRLANMAMALI

Hisse senetlerinin sınıflandırılması konusuna değinen Aracı Kuruluşlar Birliği Başkanı Nevzat Öztangut; işlem saatleri, yatırımcıların bilgilendirilmesi gibi konulardaki son değişikliklerle hisse senedi piyasalarının daha sağlıklı işleyeceğine inandıklarını belirtti. Son olarak İMKB'nin de piyasa yapısıyla ilgili değişiklikler planladığını belirten Öztangut, gündeme gelecek önerilerle piyasayı en verimli yapıya ulaştırma konusunda çözümün bulunacağını belirtti.

EMEKLİLİK SİSTEMİNİN ETKİSİ

Sermaye Piyasasında Gündem'in Ağustos sayısında, yurtdışındaki özel emeklilik sistemleri de ele alınıyor. Verilen bilgiye göre çoğu ülkede sosyal güvenliğin finansmanı devletin kurmuş olduğu sosyal güvenlik kurumları vasıtasıyla “dağıtım” modeline göre yapılıyor. Dağıtım modelinde her kuşak ödediği primlerle kendinden önceki kuşağı finanse ediyor. Daha az rastlanan “biriktirme” modelinde ise kişi adına ödenen primler biriktirilip değerlendiriliyor, kişi emekli olduğunda alacağı ödemeler bu birikimlerle sağlanıyor.

KAMU MALİYESİNİN ÖNEMİ

Değerlendirmede, "Demografik yapı, işçi sendikalarının gücü, kamu maliyesi ve uygulanan devlet politikalarına göre çeşitlenmekte." denilirken Türkiye için de yabancı yatırımcının piyasaya girecek olmasının finansal açıdan önemli bir rol üstlenebileceğine vurgu yapıldı.


Finansal katkılar sağlayacak

Sermaye Piyasasında Gündem'in Ağustos 2010 sayısındaki değerlendirmede,"Zamanla gelişen özel emeklilik sistemleri, finans piyasalarında etkilerini artırmaya başlamış, uzun vadeli perspektifleriyle pek çok ülkede sermaye piyasasının önemli kurumları haline gelmiş durumda" şeklinde yorumda bulunuldu. Türk piyasalarının ele alındığı değerlendirmede OECD ülkelerinde 2008 yılında özel emeklilik planlarındaki toplam varlıkların 22,4 trilyon $ seviyesinde olduğuna dikkat çekildi. Öztangut İMKB'deki sınırlamanın kalkmasıyla işlemlerin aratacağını kaydetti.


14 yıl önce