|

Yabancıları bırakmadık

Mısır'daki Türk vatandaşları için 7 uçak göndererek bin 5444 kişiyi tahliye eden Türkiye, 22'si Çinli yaklaşık 40 yabancıyı da Türkiye'ye getirdi. Tahliye edilen Çinliler, “Bir Çinli olarak Türk hükümetine teşekkür ediyoruz, çok memnunuz” diye konuştular.

Yasin Yılmaz
00:00 - 1/02/2011 Salı
Güncelleme: 00:44 - 1/02/2011 Salı
Yeni Şafak
Yabancıları bırakmadık
Yabancıları bırakmadık

Hükümet karşıtı protestoların yaşandığı Mısır'daki Türk vatandaşlarının tahliyesi için uçak gönderen Türkiye, bu ülkeden ayrılmak isteyen yabancı ülke vatandaşlarına da destek verdi, bu çerçevede yaklaşık 40 yabancı ülke vatandaşı Türkiye'ye getirildi.

Türkiye'nin önceki günün sabah saatlerinde gönderdiği uçakla Kahire'den gelen Şinhua Haber Ajansı'nın Türkiye Temsilcisi Zheng Jinfa, Türk vatandaşlarını getirmek için çok çabuk harekete geçen Türk hükümetinin şimdiye kadar Kahire'ye ve İskenderiye'ye gönderdiği uçaklarla 1200 kadar kişiyi Mısır'dan getirdiğini söyledi. Görev için bulunduğu Kahire'de Türkiye Büyükelçiliği ile temasa geçerek uçaklara alınmasını istediklerini belirten Zheng, Mısır'dan dönen uçaklarda Türk vatandaşlarının yanı sıra ABD, Çin ve Avrupa ülkeleri dahil 40 yabancı ülke vatandaşının bulunduğunu kaydetti.

HÜKUMETİNİZDEN MEMNUNUZ

Türk hükümetinin gönderdiği uçaklarla Türkiye'ye dönen yabancı ülke vatandaşları arasında 22 Çin vatandaşının da olduğu bilgisini veren Zheng, bunlardan 4'ünün zaten Türkiye'de ikamet ettiğini, bazılarının İstanbul'da kaldığını, diğerlerinin Pekin'e döndüklerini anlattı. Zheng, “Bazı Türk vatandaşları iki gün, bazıları bir gün bekledi. Çocuklar, bebekler vardı. Kahire Büyükelçiniz sürekli çalışıyor. 'Herkes sakin olsun' dediler. Türk vatandaşlarından sonra en son uçakla Türkiye'ye geldim. İlk uçağa aileler, bebekleri alındı, sonra kadınlar, en son erkekler uçaklara bindi” diye konuştu. Uçaklara boş yer oldukça başvuran kişilerin alındığını belirten Zheng, “Bir Çinli olarak Türkiye'ye çok teşekkür ediyoruz” dedi.


7 uçakla bin 444 kişi getirildi

Türk vatandaşlarının tahliyesi için Kahire'ye gönderilen THY'ye ait uçaklardan 2'si İstanbul'a döndü. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın talebi üzerine Mısır'da yaşayan Türk vatandaşlarının tahliyesi için akşam saatlerinde Kahire'ye gönderilen THY'ye ait özel uçaklardan 2'si geceyarısına doğru yolcularıyla birlikte İstanbul Atatürk Havalimanı'na indi. Yolcular, yakınları tarafından sevinç gözyaşlarıyla karşılandı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Mehmet Ersoy, Mısır'dan Türkiye'ye getirilen vatandaşların sayısının bin 444'e ulaştığını bildirdi. Ersoy, tahliye amacıyla görevlendirilen uçakların tamamının Türkiye'ye döndüğünü kaydetti. Bu arada Mısır'ın Port Said kentindeki olaylardan kaçıp Türkiye'ye gitmek isteyen 112 Türk ise Kahire Havaalanı'nda mahsur kaldı. Biletleri olmayan ve kalkan uçaklara yetişemeyen Türklerin, THY'de rezervasyonlar dolu olduğu için 3 Şubat'a kadar beklemek zorunda oldukları bildirildi. Kızılay ise havaalanında bekleyenler ve Kahire'deki Türk Büyükelçiliği çalışanları için 500 kişilik kumanya malzemesini bölgeye gönderecek.


Mübarek'in kalması zor

Mısır'da yaşayan Türk vatandaşlarını tahliye etmesi için İskenderiye'ye gönderilen THY'ye ait özel uçaklardan ilki, 102 yolcusuyla birlikte saat 18.30'da İstanbul Atatürk Havalimanı'na geldi. İskenderiye'de tekstil işiyle uğraşan uçak yolcularından Korhan Gülsen, İskenderiye'de polislerin bulunduğu bir bölgede yaşadıklarını anlatarak, “Polisler, şehirdeki güvenliği bir tarafa bırakıp kendi ailelerini korumaya aldı. Her taraf yağmacılarla dolu. Hapishaneden kaçanlar vardı, onlar bizi çok korkuttu. Devletimize sığındık, devletimiz bize özel uçak göndererek ülkemize getirdi, çok teşekkür ediyoruz. Dün akşam elimizde sopalar ve bıçaklarla evimizin kapısında bekledik. Durum hakikaten çok kötü. Dışarıdan kapılar çalınıyor, kapıyı açarsan içeri giriyorlar. Anlatılacak gibi değil. Bundan sonra Mübarek yönetiminin kalması zor gözüküyor” dedi. Gözde Zorlu Ozan da, “Gündüz silah sesleri duyuyoruz, ne olduğunu bilmiyoruz. Kimse evinden çıkmıyor. Korkuyorsunuz. Gündüzleri ise sakin' diye konuştu.



13 yıl önce