|

Yağcılıkta sınırı zorladı mutfağa iyice yerleşecek

Yasaklı kanolayı yeniden gündeme taşıyıp üretim ve tüketiminin katlanarak artmasını sağlayan ve Shifa markası ile keten tohumu yağı gibi özel yağlar da üreten Aymar; bakliyat, makarna ve hazır çorbaya da girerek bir mutfak markası olmayı planlıyor

Şükrullah Dolu
00:00 - 20/07/2009 Pazartesi
Güncelleme: 02:54 - 20/07/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Yağcılıkta sınırı zorladı mutfağa iyice yerleşecek
Yağcılıkta sınırı zorladı mutfağa iyice yerleşecek

Bitkisel yağ üretiminde Türkiye'de ilk üçte yer alan Aymar, yağ dış gıda sektörüne de giriyor. Ecevit döneminde yasaklanan, ancak Türkiye şartlarına uygunluğu ve düşük fiyatı ile bilinen kanolayı bir sosyal sorumluluk olarak yeniden gündeme taşıyıp üretim ve tüketiminin katlanarak artmasını sağlayan Aymar, Çorlu'da devam eden yatırımlarla un, bakliyat, makarna ve hazır çorba da üretecek. Aymar şemsiyesi altında yeni markaların olacağını ifade eden Aymar İcra Kurulu Başkanı Nihat Özyurt, “İlk amacımız, mutfak markası olmak. Çorlu'da Aymar fabrikasının bulunduğu yerde bir 'Üretim parkı' olarak planladığımız tesislerde ilk olarak bakliyatla başladık, yelpazeyi yavaş yavaş genişleteceğiz” dedi.

GIDADA İLK 5'E GİRECEK

Gıda sektöründe ilk 5'e girmeyi hedeflediklerini anlatan Nihat Özyurt, şöyle devam etti: “Gıdada yerli oyuncu çok az. Bu nedenle hedefimiz, 5 yıl içinde gıdadaki 5 büyük üreticiden birisi olmak. 2008'de 100 milyon avro seviyesinde gerçekleşen ciromuzu da 5 yılda 5 katına çıkarmayı planlıyoruz. Bu da Türkiye'nin en büyük 100 firması arasına girmek demek. Aymar, Türkiye'nin en çok bilinen 140 markasından birisi… Bunu daha ileriya taşımak istiyoruz.” Özyurt, yeni ürünlerin yıl sonuna doğru raflardaki yerini alacağını ifade etti.

SEKTÖRE 'SHİFA' GETİRDİ

2007 yılına kadar sıvı yağ pazarında Zeytin Yağı, Ayçiçeği Yağı ve Mısır Yağı ile yer aldıklarını kaydeden Özyurt, Aymar Shifa markası ile keten tohumu, üzüm çekirdeği, çörek otu, susam, kabak çekirdeği ve kayısı çekirdeği yağı olmak üzere altı farklı yağı tüketici ile buluşturduklarını bilgisini verdi. Kanolayı yeniden gündeme getirmek gibi bir çok yeniliğe imza attıklarını vurgulayan Özyurt, “Kanola sayesinde 2008'de yüzde 60 civarında bir büyüme kaydettik. Marketlerdeki tek Kanola, Aymar Kanola'dır. Migros ve Metro'nun en fazla sattığı sıvı yağ Aymar'dır” dedi.


Yağ fiyatları yüzde 20 düştü

Bu yıl yağ fiyatlarının 2008'e göre yüzde 20 oranında düştüğünü, ancak Aymar'ın satış miktarını yüzde 10 artırdığını anlatan Özyart, fiyatların düşmesinde 2007-2008 döneminde kanola üretimindeki 5 kat artışın da etkili olduğunu vurguladı.


Yaşından büyük şirket

Üretime paralelel olarak yönetim ve organizasyon yapısının da yenilendiğini ve bu amaçla şirket tarihinde ilk defa 'İcra Kurulu Başkanlığı' oluşturulduğunu hatırlatan Özyurt, Aymar'ın 1979 yılında kurulduğa, kendisinin ise 1981 doğumlu olduğuna dikkati çekti. Özyurt, Bilgi Üniversitesi'nde işletme okumuş, stajını Ünilever ve Tat Gıda'da yapmış. Aile işletmesinde ise 60'tan fazla il'e en az 2 kere gitmiş.



15 yıl önce