|

Yanımızda değilseniz gölge etmeyin

Bağdat’a ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afrin konusunda ABD’ye “Yanımızda değilseniz gölge etmeyin” mesajı gönderdi. Irak yönetimiyle, “Sincar bölgesindeki PKK varlığına karşı ortak operasyonu” konuştuklarını açıklayan Çavuşoğlu, Bağdat'la Ovaköy Sınır Kapısı'nın açılması konusunu da ele aldıklarını ifade etti.

Yeni Şafak ve
08:00 - 23/01/2018 Salı
Güncelleme: 10:49 - 23/01/2018 Salı
Yeni Şafak
Bakan Çavuşoğlu, Bağdat ziyaretini takip eden Yeni Şafak Ankara Haber Müdürü Hüseyin Likoğlu'na uçakta açıklamalarda bulundu.
Bakan Çavuşoğlu, Bağdat ziyaretini takip eden Yeni Şafak Ankara Haber Müdürü Hüseyin Likoğlu'na uçakta açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irakla “Sincar bölgesindeki PKK varlığına karşı ortak operasyonu” konuştuklarını bildirdi. Çavuşoğlu, terörle mücadele konusunda da ABD’ye “yanımızda değilseniz gölge etmeyin” mesajı gönderdi. Bağdat’ta temaslarda bulunan Çavuşoğlu, dönüşünde beraberindeki gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu özetle şunları söyledi:

HAREKÂT İÇİN GEÇ BİLE KALDIK

(Suriye operasyonun arka planı): Operasyon epeyden beri düşünülüp planlanıyordu, geç bile kaldık. Biz zaten Ruslar’a ‘buradan ciddi tehdit geliyor bu tehdidin sizden olmadığını biliyoruz ama biz bu bölgeye girip bu tehdidi bertaraf edeceğiz. Bunu yaparken de sizlerle karşı karşıya gelmek istemeyiz.

FIRAT KALKANI OPERASYONU'NDA DA SURİYE'YE BİLGİ VERDİK

Dolayısıyla bu operasyonu yapmadan önce de size haber veririz ve sizlerde oradaki gözlemcilerinizi çekersiniz’ diye söylüyorduk… Taciz atışları sıklaşınca biz de kararlılığımızı ortaya koyduk. ABD’lilerin kuzey ordusu dediği oluşumla ilgili haberler çıkınca bu konudaki tavrımızı net bir şekilde ortaya koyduk. Suriye’nin İstanbul Başkonsolosluğuna böyle bir harekât

düzenleyeceğimize ilişkin nota verdik. Bu Suriye rejimiyle ilk temas gibi yorumlar oldu fakat bu öyle bir olay değil. Daha önce Fırat Kalkanı Operasyonu sırasında da benzer bir bilgilendirmede bulunmuştuk.

BAŞKONSOLOSLUK HÂLÂ AÇIK

Suriye’nin İstanbul başkonsolosluğu kapanmadı zaten ve Suriye devletini temsil ediyor. Bu nedenle bilgilendirme yapmamız doğaldır. Fakat izin alma falan değildir. Bunun haricinde NATO’ya bilgilendirme yaptık. ABD gibi bir müttefikten beklentimiz bizim yanımızda olmasıdır. Terör örgütünün yanında olmamasıdır.

BİZ DURDURACAĞIZ

(Operasyon Menbiç’e uzanırsa ABD’ye benzer şekilde haber verilir mi?): Biz ABD’ye diyoruz ki yanımızda değilseniz gölge etmeyin, karşımıza da çıkmayın. Menbiç’deki teröristler sürekli taciz ateşi yapıyor. ÖSO’ya, Fırat Kalkanı bölgesindeki askerlerimize saldırıda bulunuyorlar. Eğer ABD bunu durduramıyorsa biz oradayız ve durduracağız. Elbette bizim amacımız Ruslarla, Suriye rejimiyle ABD’lilerle karşı karşıya gelmek değil. Bizim amacımız terör örgütüne karşı mücadele etmek. Bu süreç içerisinde bir kaza yaşanmaması için de gerekli uyarıları yapacağız ve diplomasi de yürüteceğiz. Bu durum Fırat’ın doğusu için de geçerli olacak. Menbiç’miş, Afrin’miş Fıratın doğusuymuş hatta Kuzey Irak’da olabilecek tehditlermiş hiç fark etmez.

AMAÇ EN KISA SÜREDE AFRİN MERKEZE ULAŞMAK

(Rusların Afrin’i Esad’a bırakmak istiyor?): Rusların öyle bir şartı olmadı. Önemli olan burada yaşayan insanlara teslim edilmesi. (Zeytin Dalı Harekâtı nereye kadar devam edecek?): Tüm Afrin’den teröristlerin temizlenmesi lazım. Süre olarak tahminde bulunmam mümkün değil. Bu teknik bir konu bunu askerlere arazideki istihbaratımıza sormak lazım. Amaç, en kısa sürede Afrin merkeze ulaşmak.

TERÖRİST DİYECEKLER

Fırat Kalkanı'ndan da öte bir kararlılık var. Burada daha fazla terörist var. Ve hepsini de temizlememiz lazım. Bu terör örgütlerine karşı mücadele edenlerin sayısı ileride denklem değişince artacak. Düşünün yarın bir siyasi çözüm oldu, geçiş hükümeti oldu anlaşıldı. Bu sefer herkes topyekün YPG gibi Suriye’nin toprak bütünlüğünü bölmek isteyenlere karşı mücadele edecek.

HEP BİR BAHANE

(ABD ile karşı karşıya kalma olasılığı artıyor?): Diyelim ki bir yerde bir terör örgütüyle mücadele ediyor onu da bir ülke bir grup destekliyor. Böyle bir durumda ABD bunlara karşı mücadele etmez mi? Hep bir bahane hep bir bahane. Küçük küçük cep halinde DEAŞ var onları niye etkisiz hale getirmiyorsunuz?

İLİŞKİLERİN GELECEĞİ ABD’YE BAĞLI

(ABD ile gerginlik devam edecek mi?): Varsayım üzerine konuşmam ben. İlişkilerin geleceği, ABD’nin bundan sonra atacağı adımlara bağlı. Terörle mücadele benim için hayati bir mesele ve bu meselede ben hangi adımı atmam gerekiyorsa bu adamı atmak zorundayım. Bu konuda da kimseden korkmayız, kararlıyız. Afrin’le idlib’in konumu farklı. Soçi ve Astana sürecini istemeyen ülkelerin de buraları provoke ettiklerini görüyoruz. Bizim de Rusya’nın da tespitleri bu.

RUSYA DA GERÇEĞİ GÖRDÜ

Rusya’nın YPG ile işbirliği yapmaz ise ABD’ye kaptıracağı gibi bir endişe vardı. Biz hem ABD’ye hem de Rusya’ya terör örgütünün bu iki ülkeyi kullandığını söylüyorduk Rusya da artık herhalde bu gerçeği gördü. (Suriye hava sahasını ne kadar kullanabileceğiz?): İhtiyaca göre değerlendirilir. Şu anda böyle bir imkan var. Bu ne kadar ihtiyaç olacak kestirmek zor.

  • Sincar’a operasyonu konuştuk
  • (Irak ziyareti): Referandum sürecinde dürüst ve ilkeli davranan bir ülke varsa o da Türkiye oldu. Bu süreç de ilişkilerimizin daha da ileri gitmesi noktasında pozitif ortam, imkan yarattı. Enerji var, su meselesi problem olmaktan çıktı. Yeni bir gümrük kapısı olarak Ovaköy’ün açılması var. Sincar bölgesindeki PKK varlığına karşı ortak operasyon konuştuğumuz konulardan bir tanesi. Onlar da biz de bu PKK’lıların DEAŞ’tan farkı yok diyerek aynı şeyi söylediler ve bu tehdide karşı işbirliği yapalım dediler. Diğer taraftan özellikle Sincar bölgesinde de Suriye sınırlarının güvenliğini bizzat ele alacaklarını, kontrol altına alacaklarını ve PKK-YPG geçişlerini tamamen önleyeceklerini söylediler.
Alman mevkidaşıyla görüştü

Bakan Çavuşoğlu Alman mevkidaşı Sigmar Gabriel ile telefonda görüştü. Görüşmenin içeriğine dair bilgi paylaşılmadı. Çavuşoğlu, 6 Ocak'ta Almanya’da Gabriel ile bir araya gelmişti. Çavuşoğlu, "Almanya'nın PKK'ya karşı attığı son adımları memnuniyetle karşılıyoruz" demişti. Gabriel, evinde ağırladığı Çavuşoğlu'na eliyle Türk çayı ikram etmişti.


#Mevlüt Çavuşoğlu
#Türkiye
#ABD
#Afrin
6 yıl önce