|

Yanlış yapıyorsun hemen teslim ol

Dönemin 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar’ın darbe gecesi cuntacı Tuğgeneral Eyyüp Gürler’i ikna etmeye yönelik konuşmalarında yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Dündar’ın, ‘Yanlış yapıyorsun. Teslim ol’ telkinlerine aldırış etmeyen ve reddeden Gürler’in kendisini Dündar’la görüştüren 1. Ordu Harekat Merkezi Nöbetçi Vardiya Amiri Ümit Ertuğrul’a kafasını göstererek ‘Kestiririz ama geri dönmek yok’ dediği belirlendi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/08/2018 Perşembe
Güncelleme: 04:34 - 2/08/2018 Perşembe
Yeni Şafak
​Dönemin 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar
​Dönemin 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar

qYurtta Sulh Konseyi’ üyelerinin de aralarında bulunduğu 14 sanığın yargılandığı “İstanbul Ana Darbe Davasında aralarında eski Tuğgeneral Eyyüp Gürler’in de bulunduğu 3’ü general 12 sanık “anayasayı ihlal suçundan” ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılırken, 5 sanık için “nitelikli kasten öldürme” suçundan 87’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Dava kapsamında toplam 159 ağırlaştırılmış müebbet hapis kararı çıktı.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında darbeciler tarafından kaçırılmaya çalışılan eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar’ın, darbeci 1. Ordu Komutanı Harekat Yarbaşkan’ı Tuğgeneral Eyyüp Gürler’i teslim olması için ikaz ettiğine ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıktı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanan İstanbul’daki ana darbe davasının gerekçeli kararında bu diyaloğa şahit olan bir isim o gece yaşananları ilk kez ayrıntılarıyla anlattı. Bu isim ise 15 Temmuz gecesi 1. Ordu Harekat Merkezi Nöbetçi Vardiya Amiri Ümit Ertuğrul oldu.

Gerekçeli karara göre Ertuğrul, 15 Temmuz gecesi emir astsubayı aracılığıyla Ordu komutanı Orgeneral Ümit Dündar’la görüştü. Dündar, Ertuğrul’a, ‘Beni Eyyüp Gürler Paşa ile görüştür’ dedi. Ertuğrul, bunun üzerine Eyyüp Gürler’in yanına giderek telefonu Gürler’e verdi. Dündar, Gürler’e, ‘Yanlış yapıyorsun. Teslim ol. Teslim olmayacaksan oraya operasyon yapılacak. Sonuçlarına katlanırsın. Senin gibi düşünen varsa yanında kalsın. Diğerlerini bırak. Masum insanların burnu kanamasın’ dedi. Gerekçeli kararda yer alan diyalog davanın hazırlık aşamasında da kamuoyuna yansımıştı.

BOĞAZ KESME İŞARETİ YAPMIŞ

Gürler, Orgeneral Dündar’ın bu teklifine, ‘Komutanım özür dilerim ama ben sonuna kadar devam edeceğim. Buraya kimseyi göndermeyin. Cesedimi çiğnerler’ diyerek telefonu Dündar’ın yüzüne kapattı. Vardiya amiri Ertuğrul’un bu konuşma sonunda Tuğgeneral Eyyüp Gürler’le girdiği diyalog ilk kez gerekçeli kararla ortaya çıktı. Ertuğrul, telefon konuşmasından sonra Eyyüp Gürler’in kendisine bakarak elle boğaz kesme işareti yaptığı ve ‘Kestiririz ama geri dönmek yok’ dediğini aktardı.

KARDEŞİ İKNAYA GELMİŞ

Gerekçeli kararda Eyyüp Gürler’in nasıl teslim olduğuna ilişkin ayrıntılar da yer aldı. Buna göre Gürler, darbecilerin ana karargah merkezi olan Akıncı Üssü’ndeki darbecilerin teslim olduğunu öğrendi. İstanbul Merkez Komutanı Tuğgeneral Kazım Dalkıran’ın telefonla ikna çabaları ve Gürler’in kardeşinin de kışlaya gelmesi üzerine 16 Temmuz öğleden sonra emniyet güçlerine teslim olduğu anlatıldı.


Ağırlaştırılmış müebbet yedi

Yurtta Sulh Konseyi’ üyelerinin de aralarında bulunduğu 14 sanığın yargılandığı “İstanbul Ana Darbe Davasında aralarında eski Tuğgeneral Eyyüp Gürler’in de bulunduğu 3’ü general 12 sanık “anayasayı ihlal suçundan” ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılırken, 5 sanık için “nitelikli kasten öldürme” suçundan 87’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Dava kapsamında toplam 159 ağırlaştırılmış müebbet hapis kararı çıktı.

#FETÖ
#Ümit Dündar
6 yıl önce