|

Yaralar sarılıyor

Son 30 yılın en şiddetli yağışıyla Ünye ve Fatsa’da köprüleri yıkan selin yaraları sarılmaya başlanıyor. Bölgeye giden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Selden, afetten zarar gören bütün vatandaşlarımız rahat olsunlar. Devlet olarak ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 10/08/2018 الجمعة
Güncelleme: 03:31 - 10/08/2018 الجمعة
Yeni Şafak
Sel afetinin vurduğu bölge drone ile havadan görüntülendi. Aşırı yağışla birlikte ağaçların dere kenarına devrildiği, binlerce hektarlık fındık arazisinin zarar gördüğü tespit edildi.
Sel afetinin vurduğu bölge drone ile havadan görüntülendi. Aşırı yağışla birlikte ağaçların dere kenarına devrildiği, binlerce hektarlık fındık arazisinin zarar gördüğü tespit edildi.

Sel felaketinin yaşandığı Ordu’da incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yaraların sarılacağını söyledi. Oktay, “66 konut, 264 iş yeri ve 60 araç zarar gördü. Şu an itibariyle mağdur vatandaşımız yok. Selden, afetten zarar gören bütün vatandaşlarımız rahat olsunlar. Devlet olarak ne gerekiyorsa biz gereğini yapacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ordu'da sel felaketinden etkilenen vatandaşlar için ne gerekiyorsa yapılacağını söyledi. Ordu'nun Ünye ilçesinde selden hasar gören bölgelerde incelemelerde bulunan Oktay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "geçmiş olsun" dileklerini iletti. Yaralanan vatandaşları hastanede ziyaret eden Oktay, Ordu Valiliği'nde, afet bölgesindeki son duruma ilişkin Vali Seddar Yavuz ile beraberindeki kurum yetkililerinden brifing aldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, daha sora düzenlediği basın toplantısında, afetin bilançosunu açıkladı.


MAĞDUR VATANDAŞ YOK

66 konutta, 264 iş yerinde ve 60 araçta zarar görüldüğünü bildiren Oktay, hasar tespit çalışmaları tamamlandığında bunların netlik kazanacağını söyledi. Oktay, "Şu an itibariyle mağdur, herhangi bir ihtiyacı olan ve karşılanmayan vatandaşımız bulunmamaktadır. Selden, afetten zarar gören bütün vatandaşlarımız rahat olsunlar, devlet olarak ne gerekiyorsa biz gereğini yapacağız. İklim değişiyor ve Türkiye de bu değişimden ister istemez payını alıyor. Dolayısıyla bir zihinsel dönüşüme ihtiyacımız var. Dere yataklarına gerek konut gerek iş yeri yapımıyla alakalı, bundan sonrasında çok çok daha hassas olmamız gereken bir döneme giriyoruz" şeklinde konuştu. Bölgede incelemeler yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan da “8 adet köprümüzde tahribat oluştu, bunların bir tanesi sahil yolunda olmak üzere 7 adedi göçtü, hizmet veremiyor” bilgisini verdi.

KÖPRÜDE YIKIM BAŞLADI

Bu arada, Karadeniz Sahil Yolu'nun Ordu-Samsun istikametlerine geçişi sağlayan ve Ünye ilçesindeki sel nedeniyle yıkılan Cevizdere Köprüsü'ndeki çalışmalar da devam ediyor. Karayolları Samsun Bölge Müdürlüğü ekiplerinin yanı sıra Giresun ve Ordu'dan gelen ekipler tarafından sabahın erken saatlerinde başlayan yıkım çalışmaları, zaman zaman fırtına ve yağış olmasına rağmen sürdürülüyor. Yıkılın köprünün üzerindeki 2 iş makinesi tarafından beton ve korkuluklar kaldırılmaya çalışılırken, diğer yandan da çıkan molozlar kamyonlar aracılığı ile alandan uzaklaştırılıyor.

Kredi borçları ertelenecek

Ordulu afetzede üreticilerin kredi borçları ertelenecek. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, selden tarım alanlarının etkilendiğini belirterek, “Çaybaşı ilçesinde bir üreticimize ait tavuk işletmesinde civcivlerin telef olduğu ve kümeste de maddi hasar meydana geldiği tespit edilmiştir. Selin etkili olduğu alanlarda bazı üreticilerimize ait harman yerinde bekletilen fındıklar ile dallardan dökülen fındıklar sel sularıyla taşınmıştır. Birkaç üreticimize ait sebze seralarında da küçük çaplı etkilenmeler görülmüştür” dedi. Pakdemirli, selden etkilenen çiftçilerin düşük faizli zirai kredi borçlarının, il ve ilçe müdürlüklerine müracaatları halinde erteleneceğini açıkladı.


Mahsülü kurtarırken canından oldu

Şiddetli yağışların dün de devam ettiği Ordu’dan kötü haber geldi. İkizce ilçesinde saat 17.00 sıralarında yağmurdan dolayı yol çöktü. Tarladaki mahsulünün zarar görmemesi için yol kenarında suyun önünü açmak isteyen 56 yaşındaki Bayram Sekmen, yolun çökmesiyle oluşan heyelana kapıldı. Sekmen, yaklaşık 250 metre aşağıdaki uçuruma sürüklenirken, durumun bildirildiği AFAD, itfaiye ve jandarma olay yerine intikal etti. Yapılan çalışma sonrasından saat 19.30 sıralarında evli ve 3 çocuk babası Sekmen’in cansız bedenine ulaşıldı. Öte yandan sel dolayısıyla hasarın oluştuğu İkizce ve Çaybaşı ilçelerinde 53 ev tedbir amacıyla boşaltıldı.


Fındık adası


Ordu’daki şiddetli yağışların yol açtığı sel, tonlarca fındığın denize akmasına neden oldu. Fatsa’da denize dökülen fındıklar açıkta birikti. Bir adacığı andıran fındıklar ilginç görüntü oluşturdu. Çaybaşı Belediye Başkanı İsmet Yanık, ilçede 30 tona yakın fındığın sel sularıyla Karadeniz’e aktığını açıkladı.


Ulaşıma kapatıldı

Yağışların sürdüğü Ordu’nun Ünye ilçe merkezindeki Tabakhane Deresi’nin debisi yükseldi. Dere üzerinde bulunan köprüler, araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Belediye ekipleri, derenin taşma ihtimali dolayısıyla vatandaşları can ve mal güvenlikleri için bölgeyi terk etmeleri yönünde anonslarla uyardı. Derenin etrafında bulunan ev ve iş yerlerinin zemin katlarının da boşaltılması istendi. Belediye ekipleri, derenin çevresine kamyonlarla toprak yığarak suyun çevreye zarar vermesini engellemeye çalıştı.


Yüzerek kurtuldular

Ordu’nun Fatsa ilçesinde evlerini su basan bazı vatandaşlar yüzerek canlarını kurtardı. Evi sular altında kalan İsmet Karakuş, “Bir anda sel suları evin içine doldu. Su seviyesi kısa sürede benim boyumu aştı. Çocuklarımla birlikte yüzerek evden çıktık. Komşularımız bizi çekerek, suyun içinden aldı. Şükürler olsun kurtulduk ama evimde hiçbir şeyim kalmadı. Tüm eşyalarım gitti. Dün akşam komşuda kaldım. Bugün nerede kalacağım belli değil” diye konuştu. Evi sular altına kalan Aysel Selamet ise “O anda evde yoktuk. Oğlum birkaç parça eşya kurtarmak için eve girmek istedi. Su seviyesi neredeyse boyuna geliyordu. Eve giremedi. Neyimiz varsa gitti” diye ağladı.

#Fuat Oktay
#Ünye
#Fatsa
#Ordu
٪d سنوات قبل