|

Yardım yağıyor

Aa
00:00 - 24/10/2011 Pazartesi
Güncelleme: 03:16 - 24/10/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Yardım yağıyor
Yardım yağıyor

Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından halkın yaralarını sarmak için devlet ve sivil toplum kuruluşları seferber oldu. Depremin ardından acil olarak harekete geçen Türk Kızılayı, birçok kentteki afet müdahale ve lojistik merkezlerinden çok sayıda uzman personel ve afet malzemesi gönderdi. Çok sayıda çadır, battaniye, soba, gıda kolisi ve kumanya bölgeye ulaştırıldı. Bölgeye 2 adet mobil fırın da gönderen Türk Kızılayı'nın, Van'daki aşevi de afetzedeler için yemek çıkaracak. Erciş'e ulaşan ilk çadırların kurulumuna da hızla başlandı.

Genelkurmay Başkanlığı, acil müdahale için 3 nakliye uçağını Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) emrine tahsis etti. Çok sayıda ambulans uçak ve ambulans helikopter bölgeye sevkedildi. Deprem bölgesine STK'lar ve kurtarma ekipleri de acil olarak hareket etti. Kimse Yok Mu Derneği, Deniz Feneri Derneği, İHH İnsani Yardım Vakfı, AKUT ekipleri, bölgeye gitti. Diyanet İşleri Başkanlığı da toplanarak ihtiyaçlar için kriz masası oluşturdu.


İsrail'den sürpriz teklif

Deprem nedeniyle aralarında İsrail ve Yunanistan'ın da bulunduğu çeşitli ülkelerden yardım teklifi geldi. Türkiye ile aralarında diplomatik ilişkisi durma noktasına gelen İsrail yönetimi, Van'da meydana gelen depremin ardından Türkiye'ye yardım teklifinde bulundu. Türkiye de ilişkilerin bozuk olduğu dönemde İsrail'in Carmel Dağları'nda çıkan yangın için yangın söndürme

uçaklarını göndermişti. İsrail'in yanı sıra Azerbaycan, ABD, İngiltere, Almanya, Polonya, Macaristan, İsviçre ve Yunanistan'dan yardım teklifinde bulunuldu. Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin henüz uluslararası yardım çağrısında bulunmadığını belirterek, gelen teklifler karşısında teşekkür edildiğini ve bunların not edildiğini kaydetti.




13 yıl önce