|

Yatırımcı paraya değil petrol rezervine bakıyor

Genel Energy CEO'su Hayward “Bu yıl içinde Kuzey Irak'ta gelmiş geçmiş en agresif büyüme politikasını izleyeceğiz. Akdeniz, Kuzey ve Batı Afrika'da da başarı hikayesi yazmak istiyoruz” dedi.

00:00 - 23/02/2012 Perşembe
Güncelleme: 23:31 - 22/02/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Yatırımcı paraya değil petrol rezervine bakıyor
Yatırımcı paraya değil petrol rezervine bakıyor

Kuzey Irak'ın en büyük şirketi Genel Energy önümüzdeki 12-18 ay içinde agresif büyümeye hazırlanıyor. Londra'da Türk gazetecilere konuşan Genel Energy CEO'su Hayward, “Faaliyet gösterdiğimiz sektörde şirketler para bulmakta zorlanırken bizim kasamızda 1,9 milyar dolarlık bir nakit var. Bu bizim ölçeğimizdeki bir şirket için görülmüş şey değil. Bu avantajımızı kullanacağız” dedi.

TARİHİN EN ATILGAN SÜRECİ OLACAK

Hayward'ın anlattıklarına göre önümüzdeki 1 yıl, Kuzey Irak'ta gelmiş geçmiş en büyük en agresif petrol arama süreci yaşanacak. Genel Energy, Taq Taq ve Tawke sahalarını geliştirerek 2013 sonunda günde 250 bin varil petrol üretimine odaklanacak. Altyapı çalışmalarını güçlendirmek için Taq Taq petrol sahasında, Türkiye sınırının çok yakınına kadar uzanacak bir boru hattı inşası gündeme alındı.

DERİN SULAR DA İLGİSİNİ ÇEKİYOR

Bu noktada faaliyetlerin sadece Kuzey Irak'la sınırlı olmayacağını da aktaran Hayward, “Bizim niyetimiz portföyümüzü çeşitlendirmek. Ortadoğu, Kuzey ve Batı Afrika'ya kadar uzanmak istiyoruz. Önce petrol arama faaliyetlerimizin kapsamını genişleteceğiz. Derin sularda petrol arama gibi yeni yetenekler satın alabilirsek bu Türk şirketi Genel Energy için iyi bir manevra alanı olur” dedi.

20 MİLYAR DOLARLIK ŞİRKET HEDEFİ

Şu ana kadar Türk hükümetinden ciddi anlamda destek aldıkları bilgisini aktaran Hayward, “Türkiye markası olmamız da çok önemli. Hükümet, faaliyetlerimizi destekliyor. Bu desteğin de verdiği moralle önümüzdeki 3-5 yıl içinde çok büyük bir Türk şirketi geliştireceğiz. Şu an 4 milyar dolar piyasa değeri olan şirketimizi 15-20 milyar dolara çıkarmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.


Kuzey Irak'a 7 kuyu daha açacak

Sepil ve Hayward buluşmada şirketin hedefleriyle ilgili şu noktalara vurgu yaptı: - Genel Energy'yi Türk yatırımcısına tanıtmak amacıyla, aracı kurumlar ve bankalara bilgilendirme toplantıları düzenlenecek. Kurumsal ve bireysel yatırımcılara Genel Enerji anlatılacak, Londra Borsası'ndan alım teşvik edilecek. Hayward kendi deyimiyle “muazzam bir potansiyele sahip olan” Kuzey Irak'ta 7 tane daha petrol kuyusu açacaklarını söyledi ve ekledi: “Rezervlerimizi ve kaynaklarımızı büyütmek hisse değeri açısından önemli. Çünkü bir petrol arama ve üretim şirketi ne kadar petrol üretirse hissesi de o kadar yükselir. Bizim gibi şirketler bankasında ne kadar para var ya da Ebitda'sı nedir diyerek değerlendirilmiyor. Buradaki temel şey ne kadar petrol çıkardığımız, keşfettiğimizdir. Bu yüzden agresif bir petrol arama çalışmamız olacak.


Doğalgaz fiyatı düşer petrol 100 doların altına inmez

İran gerginliği ile varili 120 doların üzerine çıkan petrol fiyatlarıyla ilgili olarak da Hayward, şunları söyledi: “3-5 yıl içerisinde bence petrol fiyatları 100 doların altına düşmez. Bunun en önemli nedeni talepte düşüş yaşanmıyor. Dünyada 2003'te günde 82 milyon varil petrol tüketilirken geçen yıl bu rakam 89 milyon varile çıktı. Arzla ilgili ise sorun yok. Şu anda 2 trilyon varil petrol olduğu tespit edilmiş durumda. 1 trilyon varil de daha keşfedilmedi.” Amerika başta olmak üzere Avustralya ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bir çok ülkede ortaya çıkan şeyl (kaya) gazının ciddi bir umut haline geldiğini hatırlatan Hayward, arzda yaşanacak artış ile bazı bölgelerin Rusya ve Körfez ülkelerine olan bağımlığın azalacağını söyledi. Hayward, kısa değil ama orta vadede doğalgaz satış fiyatında ciddi bir indirimin yaşanacağını kaydetti.



12 yıl önce