|

Yatırımlar antibiyotik olacak

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Hindistanlı Aditya Birla Group'un Türkiye'de gerçekleştireceği 510 milyon dolarlık yatırımın, yılda 200 bin tona yakın ithal edilen bir ürünün Türkiye'de yapılmasını sağlayacağını belirterek, 'Sadece Türkiye'de toplam ithalatı karşılamayacak, ihracatı da olacak. Türkiye'nin döviz dengesine 1 milyar dolara yakın katkı sağlayacak' dedi.

Aa
00:00 - 29/12/2011 Perşembe
Güncelleme: 14:36 - 29/12/2011 Perşembe
Yeni Şafak
Yatırımlar antibiyotik olacak
Yatırımlar antibiyotik olacak

Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı tarafından Dolmabahçe Başbakanlık Çalışma Ofisinde Hindistanlı Aditya Birla Group'un Türkiye'deki yatırım kararına ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Çağlayan, Türkiye'nin ekonomik ve siyasi istikrarı ile yatırım yapılabilir ülkelerin başında geldiğini, Ocak ayında yeni bir yatırım açıklayacaklarını söyledi.

Çağlayan, Hindistan ve Türkiye'yi 'geleceği şekillendirecek ve yıldızı parlayacak iki ülke' şeklinde niteleyerek, Türkiye'de ihracatçıların Hindistan'a bakışında ciddi eksiklik bulunduğunu, kişi başına ortalama gelir düşük olsa da nüfusun en yukarıda kalan kesiminin yüksek gelir sahibi olduğunu kaydetti.

İki ülkenin dış ticaretindeki benzerlik noktalarına ilişkin çalışmaya göre, Türkiye'nin ihracatının Hindistan ithalatıyla yüzde 44'lük örtüşme gösterdiğini dile getiren Çağlayan, geçen yıl 365 milyar dolar ithalat yapan Hindistan'a Türkiye'nin ihracatının ise yalnızca 600 milyon dolar olduğunu belirtti.

Bakan Çağlayan, 'Hindistan, şu anda bizim radar alanımız içindedir. Hedef ülkelerimizin başında gelmektedir' diyerek, önümüzdeki 5 yılda 1 trilyon dolardan fazla altyapı ve üstyapı yatırımı yapacak ülkeye bu alanda faaliyet gösteren firmalarla bir gezi düzenleyeceklerini ifade etti.

Aditya Birla'nın Türkiye'ye yatırımını bir yeni yıl hediyesi olarak kabul ettiklerini dile getiren Çağlayan, Türkiye ihracat pazarlarının yüzde 75'ini oluşturan Avrupa ve Kuzey Afrika'daki sıkıntılara rağmen ihracatın yüzde 20 artış gösterdiğini, Türkiye'nin bu yıl sonu itibariyle 62'den fazla ülkeye ihracat rekoru kıracağını anlattı.


'Cari açığın düzeltilmesine katkı...'

Türkiye'nin küresel krize meydan okuduğunu belirten Çağlayan, Aditya Birla'nın da Türkiye'nin geleceğine yatırım yaptığını söyledi. Zafer Çağlayan, 'Türkiye doğrudan yatırım güven endeksinde 10 basamak atlayarak 13. sıraya gelmiş bir ülkedir. 10 sıra atlamak, ip atlamaya benzemez. Ekonomik ve siyasi istikrarın ve başarıların ortaya çıkardığı bir gelişmedir' dedi.

Aditya Birla yatırımının cari açığın düzeltilmesine yapacağı katkının altını çizen Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Yılda 200 bin tona yakın ithal ettiğimiz bir ürünün Türkiye'de yapılmasını sağlayacak. Biliyorum ki, bugünkü kapasitelerini daha yatırım bitmeden çok daha yüksek seviyeye çıkarma kararı alacaklar. Üretimin Türkiye'de olmasıyla viskon elyaf tüketimi de artacaktır. Bu ürünü hammadde olarak kullanan sektörlere yatırımlar da artacaktır. 2011 yılı Ocak-Ekim döneminde viskon elyafta toplam ithalat miktarı 199 bin ton. İthalat bedeli 652 milyon dolar. Yıl sonuna kadar 750-800 milyon dolara yaklaşacak bir rakamdır. Sadece Türkiye'de toplam ithalatı karşılamayacak, ihracatı da olacak. Türkiye'nin döviz dengesine 1 milyar dolara yakın katkı sağlayacak.'

Bakan Çağlayan, cari açığı sivilceye benzeterek, 'Sivilce apse yaptı. Mutlaka üzerinde yoğun tedavi yapmamız gerekiyor. Bu yatırım da önemli bir antibiyotik olacak' dedi.


'Yatırım avcılığına çıktık'

Türkiye'nin, dünyanın en önemli yatırım cennetlerinden biri haline geleceğini ifade eden Çağlayan, Türkiye'de yatırım yapmasını istedikleri uluslararası şirketlerin listesini Yatırım Destek Ajansına verdiklerini belirtti.

Çağlayan, 'Yatırım avcılığına çıktık. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu, ithal etmek zorunda kaldığı, ama Türkiye'de üretilebilecek ürünlerin burada üretilmesi konusunda...' diyerek, bu yılın ilk 10 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 84 artışla 11,5 milyar dolar doğrudan yatırım çeken Türkiye'de, şimdi bunların ikiye katlanarak artacağı bir döneme geçildiğini söyledi.

Yatırım yapma konusunda Türkiye'nin Aditya Birla'da 'alışkanlık yaratacağı'nı belirten Çağlayan, yaptıkları yatırımın her aşamasında yanlarında yer alacaklarını vurguladı.


'Yılbaşından sonra kimya sektöründe yatırım açıklayacağız'

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Çağlayan, Türkiye'nin geçen sene mal ticaretinde 33 milyar dolar dış ticaret açığı verdiğini, demir-çelik, makine, otomotiv, kimya, tekstil, tarım ve gıda sektörlerini kılcal damarlarına kadar incelediklerini anlattı.

40 milyar dolar ithalat, 16 milyar dolar ihracat yapan kimya sektörünün buradaki önemine işaret eden Çağlayan, bu alanda yatırımların büyük önem taşıdığını, yılbaşından sonra açıklayacakları yatırımın kimya sektöründe olduğunu belirtti.

Bakan Çağlayan, teşvik sistemiyle ilgili çalışmaların da 2012 yılı Ocak ayı sonuna kadar tamamlanmasını beklediklerini, Aditya Birla'nın burada yatırımları hayata geçtikten sonra birçok uluslararası yatırımcı gibi 'Türkiyekolik' olacağını söyledi.



12 yıl önce