|

Yazar Mehmet Uzun uğurlanıyor

Uzun yıllardır tedavi gördüğü kanser hastalığına yenilen yazar Mehmet Uzun'un cenazesi, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Morgu'ndan alkış ve zılgıtlar eşliğinde alınarak, cenaze namazının kılınacağı Ulu Cami'ye getirildi. Uzun'un naaşı, Mardinkapı Mezarlığı'na toprağa verilecek.

Anka
00:00 - 13/10/2007 Cumartesi
Güncelleme: 12:29 - 13/10/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Yazar Mehmet Uzun uğurlanıyor
Yazar Mehmet Uzun uğurlanıyor

Geçtiğimiz perşembe günü, uzun süredir tedavi gördüğü kanser hastalığına yenilen Kürt edebiyatının en önemli isimlerinden Mehmet Uzun, Diyarbakır'da binlerce kişinin katıldığı bir törenle son yolculuğuna uğurlanıyor.

Uzun'un cenazesi, eşi Zozan Uzun ve yakın akrabaları tarafından sabah saat 10.30'da barışı simgeleyen beyaz bir örtüye sarılarak Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Morgu'ndan alındı. Uzun'un ailesi ve bazı yakınları cenazesinin alınması sırasında fenalık geçirdi. Aile fertlerinin sakinleştirilmesinin ardından, Uzun'un cenazesi alkış ve zılgıtlar eşliğinde Suriçi Semti'nde bulunan Ulu Cami'ye doğru yola çıkarıldı. Sarı, kırmızı, yeşil çiçeklerle süslenen cenaze aracına onlarca araçtan oluşan bir konvoy eşlik etti.

Dağkapı Meydanı'nda durdurulan cenaze arabasına, aralarında Yaşar Kemal, Muhsin Kızılkaya, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP'li milletvekilleri ve belediye başkanları, İsveç Büyükelçisi Christer Asp ile çok sayıda Kürt yazar ve şairin bulunduğu kalabalık bir grup, Ulu Cami'ye kadar eşlik etti. Grup, Kürtçe "Em ji bir nakin (Seni Unutmayacağız)" yazılı pankart açtı ve "Şehid na mırın (Şehitler Ölmez)" şeklinde sloganlar attı. Ulu Cami avlusunda gerçekleştirilecek tören için, avlunun ortasına bir kürsü kurulurken, caminin ve etraftaki binaların duvarlarına Mehmet Uzun'un resimleri asıldı.

6 imam, Uzun'un cenazesi başında Kuran okurken, Ulu Cami'nin avlusunda ve cami dışındaki bekleyiş sürüyor. Uzun'un vasiyeti üzerine, Ahmet Türk, Şerafettin Elçi, Yaşar Kemal ve Osman Baydemir'in birer konuşma yapması bekleniyor. Uzun'un cenazesi, kılınacak cenaze namazı ve konuşmaların ardından Mardinkapı Mezarlığı'na gömülecek.

17 yıl önce