|

Yeltsin gibi dik dur

28 Şubat sürecinin Çevre Bakanı Rıza Akçalı, partisinin GİK toplantısında Çiller'e 'MGK bildirisi karşısında Yeltsin gibi dik dur' tavsiyesinde bulunduğunu söyledi. Akçalı, toplantıya katılan bazı DYP'li vekillerin tepkisiyle karşılaştığını belirtti.

Erhan Seven
00:00 - 16/05/2012 Çarşamba
Güncelleme: 01:35 - 16/05/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Yeltsin gibi dik dur
Yeltsin gibi dik dur

28 Şubat dönemi Refah-Yol hükümetinin Çevre Bakanı Rıza Akçalı, postmodern darbe döneminde darbeci zihniyetin müdahaleleriyle çözülen Doğru Yol Partisi'nde (DYP) yaşananları Yeni Şafak'a anlattı. Baskı, korkutma ve vaatlerle çok sayıda milletvekilinin istifa ettiği DYP'de sonuna kadar siyaset yapmayı sürdüren dönemin Manisa milletvekili Akçalı, partinin Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısında Genel Başkan Tansu Çiller'e Milli Güvenlik Kurulu (MGK) bildirisine karşı koyması için tavsiyede bulunduğunu anlattı.

DEMOKRASİ İÇİN UYARDIM

GİK toplantısında Çilleri bu sürece karşı koyması gerektiği konusunda uyardığını belirten Akçalı, 'Rusya'da o dönemde antidemokratik uygulamalara karşı koyan Boris Yeltsin'i örnek verdim. O dönemde iddia edildiği üzere 'Yeltsin gibi tankın üstüne çık, kahraman olursun' demedim ama Yeltsin'in demokrasi adına yaptıklarını söyledim ve dik duruş göstermesi gerektiğini belirttim. Parti olarak da dik duruş göstermemiz gerektiğini ifade ettim' diye konuştu.

CHP'Lİ TAYAN TEPKİ GÖSTERDİ

GİK toplantısında milletin verdiği yetkinin önemli olduğuna vurgu yaptığını anlatan Akçalı, 'Halkın iradesine ipotek koyulmaması gerektiğini dile getirdim ve Tansu Çiller'den tepki gösterin diye istekte bulundum. Size verilen reyin, emanetin karşılığını verin dedim. Bu sözlerime karşılık bazı GİK üyeleri tepkili cevap verdi' dedi. Akçalı, şimdilerde CHP'de siyaset yapan Turhan Tayan'ın yanı sıra bazı DYP'lilerin sözlerine tepki gösterdiğini ifade ederek 'DYP'nin GİK yapısı maalesef o dönemde öyleydi" diye konuştu.


Operasyon DYP'den yÜRÜTÜLDÜ

Akçalı, 28 Şubat operasyonunun DYP üzerinden yapıldığını söyledi. 'O zaman Çiller'in başbakan olarak iktidarda olması söz konusuydu' diyen Akçalı, Refah-Yol hükümetinin daha sonra DYP genel başkanının başbakanlığında devam etmesinin istenmemesi nedeniyle operasyonların gerçekleştirildiğini belirtti. Akçalı, 'Süreç, zayıflatılan DYP üzerinden yürütüldü' dedi.


12 yıl önce