|

Yener istifa etti

RTÜK'ün bugün yapacağı toplantıda görevden el çektirilmesine karar vermeyi düşündüğü TRT Genel Müdürü Yücel Yener dün istifasını verdi.

Yeni Şafak
01:00 - 24/03/2003 Pazartesi
Güncelleme: 16:29 - 22/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

TRT Genel Müdürü Yücel Yener, RTÜK'ün, bugün yapacağı toplantıda hakkında çıkacak kararı beklemeden sürpriz bir şekilde istifa etti.

Yener, "18 Temmuz 1997 tarihinden bu yana sürdürdüğüm genel müdürlük görevimden, 24 Mart 2003 tarihi itibariyle ayrılıyorum. İstifa dilekçemi Başbakanlığa sundum"dedi. Yener istifası ile ilgili yaptığı açıklamada, "Görev yaptığım süre içerisinde yakın çalışma arkadaşlarım ve tüm TRT çalışanlarının büyük katkılarıyla kurumun gençleştirilmesi, bilgi ve teknolojisinin yenilenmesi,reklam gelirlerinin rekor düzeyde artırılırak kurum gelirlerinin özellikle son 3 yılda yükseltilmesi, izlenme oranlarının büyük oranda artırılması, kurum prestij ve güvenirliğinin en üst düzeyde taşınması gerçekleştirildi"dedi. Yener, "Anayasamızın 133. maddesinde belirtildiği gibi TRT Kurumunun gerçek anlamda bir kamu yayın kurumu olması için büyük çaba içerisinde olduk.

Bütün bunları Anayasa, TRT Yasası, kamu yayın ilkeleri ve geleneklerimizden ödün vermeden gerçekleştirdik.Tüm bu süreçte, bizlere destek ve katkı sağlayan Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerine, TRT ile ilgili Devlet bakanlarına, kamu kurum ve kuruluşlarına, kamu görevlilerine, ayrıca özel sektördeki kurum, kuruluş ve kişilere şahsım ve kurumum adına şükranlarımı sunarım.Dileğimiz, TRT yasasının değiştirilerek 'Yeniden Yapılanma-Değişim Programının' tüm unsurlarıyla hayata geçirilmesi ve kurumumuzun 40 yıl önceki özerk yapısına kavuşturulmasıdır"dedi.

Yener'in istifa kararını Devlet Bakanı Beşir Atalay gazetecilerden öğrendi. Atalay, "Yener"in istifasını sizden öğreniyorum. Daha önce kendisi ile birkaç kez görüşmemiz oldu. Ama bana istifa edeceğini söylemedi. Hayırlı olsun"dedi. Atalay, kanuni prosedür takip edilerek yeni TRT Genel Müdürü'nün tayin edileceğini söyledi.

Görevden alınacaktı

RTÜK, bugün yapacağı toplantıda, TRT eski Genel Müdür Yardımcısı Şener Tokcan'a TRT'de yapılan bir yayında hakaret edilmesine ilişkin şikayeti görüşecek, TRT'ye uyarı cezası verilmesi halinde ise Yener görevden el çektirilecekti. Toplantıda Yener'in, Tülay Çetingüleç, Kutlu Savaş ve Güneş Müftüoğlu'nun oylarına karşılık Fatih Karaca, Zakir Avşar, Nuri Kayış, Mehmet Doğan, Emin Başer ve Beşir Ayvazoğlu'nun oyları ile görevden alınacağı öne sürülüyordu.

TRT'de savurganlık yaşandı

Yener'in istifası ile birlikte TRT'de bir dönem kapandı. Yener döneminde TRT'de büyük bir savurganlık yaşandı. Yener döneminde TRT harcanan büyük paralara rağmen ratinglerde hep arkalarda kaldı. Yücel Yener, TRT'ye birçok akrabasının yanında siyasilerin yakınlarını alarak TRT'yi adeta kendi çiftliği gibi kullandı. TRT'deki Yener dönemi "Koltuk Sevdası' adıyla kitap haline bile getirildi.

Yener'in özgeçmişi

27 Mart 1943'te Ankara'da doğan Yücel Yener, AİTİA Maliye Bölümü'nden mezun oldu. 1969'da DPT'de görev yaptıktan sonra TRT Ankara Televizyonu'na memur olarak geçti. Burada müdür yardımcılığına kadar yükselen Yener, uzman, televizyon dairesi başkan yardımcısı, genel müdür yardımcısı, genel müdür müşaviri, inceleme ve araştırma kurulu üyesi olarak da görev yaptı. 19 Nisan 1996'da emekliye ayrılan Yener, 18 Temmuz 1997'de TRT Genel Müdürlüğü'ne atandı. Dört yıllık görev süresinin dolmasından sonra Yener, 10.08.2001 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından ikinci kez aynı göreve atandı.

TRT'nin yeni müdürü kim olacak?
Yücel Yener'in istifasının ardından gözler yeni TRT Genel Müdürü'nün kim olacağına çevrildi. TRT Genel Müdürü'nün seçimi ve atanması ile ilgili prosedür RTÜK Kanunu'nda düzenleniyor. Adaylar RTÜK'e başvuruyor. RTÜK başvuralardan şartları uyan 3 adayı Bakanlar Kurulu'na bildiriyor. Genel Müdür RTÜK tarafından bildirilen 3 isim arasında Bakanlar Kurulu'nca atanıyor. TRT Genel Müdürlüğü için RTÜK Başkanı Fatih Karaca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Şenol Demiröz'ün isimleri geçiyor.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
21 yıl önce