|

Yeni Chery kazan kaldırdı

Çin otomotiv devi Chery, Mermerler Grubu ile Türkiye'de yatırıma hazırlanıyor. Chery Başkan Yardımcısı Biren, Fiat, Renault, Ford gibi dünya devlerinin hakim olduğu AB pazarına girebilmek için Türkiye'yi üs olarak seçtiklerini söyledi

Kemal Can
00:00 - 29/04/2008 Salı
Güncelleme: 00:56 - 29/04/2008 Salı
Yeni Şafak
Yeni Chery kazan kaldırdı
Yeni Chery kazan kaldırdı

Türkiye, otomotiv firmaları için adeta bir üs haline geliyor. Yollarımızda artık yerli Çin arabaları da dolaşacak. Çin'in otomotiv devi Chery, Kimo, Tiggo ve Alia otomobillerini Mermerler grubu ile birlikte Türkiye'de üretmeye hazırlanıyor. Chery Grubu'nun Başkan Yardımcısı Zhou Biren ve Türkiye'deki distribütörü Mermerler Şirketler Grubu'nun Başkan Yardımcısı Murat Mermer, 10. Pekin Otomotiv Fuarı ve Chery Uluslararası Basın Konferansı için Pekin'de bulunan Türk gazetecilerine açıklamalarda bulundu. Chery otomobillerinin 64 ülkede satıldığını ve otomotivde en hızlı büyüyen firma olduklarını belirten Chery Başkan Yardımcısı, önümüzdeki dönemde ürettikleri markalarla tüm dünyada söz sahibi olacaklarını ifade etti.

AB'DEN ÖNCEKİ DURAK

Türkiye'nin, kendileri için ekonomik anlamda büyük bir pazar, coğrafi açıdan da Asya ile Avrupa arasında köprü durumunda bulunduğunu ifade eden Biren, “Türkiye'ye bizim için 'en önemli ülke' konumunda bakıyoruz. Türkiye'de başarılı olmak, bizim için Avrupa'da da başarılı olmanın bir göstergesi. Çünkü Türk müşterisinin tercihleri, AB ile birebir. Bu nedenle, Türkiye bizim açımızdan, AB pazarından önceki ilk durak. Chery, Türkiye'de başarılı olursa, Avrupa'ya geçmemiz de çok kolay olur. Şimdi herkes bana (yatırım ne zaman) diye soruyor. Türkiye'de Başbakan'la da bir görüşmemiz oldu. Bizim diğer ülkelerdeki yatırımlarımız montaj üzerine. Ama biz, Türkiye'de Çin'deki fabrikamızın benzerini yapmak istiyoruz. Fabrikamızı çok kısa sürede kurup, içine de Çin lokantası yapacağız. Sizler Çin yemeklerini, biz de Türk yemeklerini yiyeceğiz, bu arada da arabalarımızı satacağız. Türkiye'de büyük bir yatırım düşünüyoruz ve Chery olarak, Renaut ve Fiat'tan daha yerli bir marka olmayı istiyoruz” dedi.

Türkiye'deki yatırımın Mermerler Otomotiv ile gerçekleştirileceğine dikkat çeken Biren, "Biz, Mermerler ile çoktan evlendik” dedi.

Mermerler Otomotiv Başkan Yardımcısı Murat Mermer de, fabrika için Adapazarı ve Bursa'da yer baktıklarını ve başlangıç olarak en az 2 bin dönümlük bir arazi aradıklarını bildirdi.


Yeni modeller sırada

Mermerler Şirketler Grubu Başkan Yardımcısı Murat Mermer ise, Çin otomobillerini Türkiye'ye getirirken öncelikle "İlk aracını almak isteyen ama uygun fiyatlı araba arayan"ları hedef aldıklarını bildirdi. Ancak nakliye bedeli ve yüzde 10'luk gümrük vergisinin maliyetleri yükselttiğini vurgulayan Mermer, "Biz yine de ilk yılımızda 10 bin araçlık satış hedefimize ulaşacağımızı düşünüyoruz" dedi. İlk etapta 2 modeli Türk halkının kullanımına sunduklarını, bu sayıyı bir süre sonra 5'e çıkaracaklarını belirten Mermer, şu bilgileri verdi: "Kimo modeli Ağustos'ta bayilerimizdeki yerini almış olur. Sarı Minivanımız Taxim, bu yıl LPG'li, gelecek yıl dizel motoruyla satılacak. QQ'nun da yeni modelini getireceğiz. Döviz kurlarında ani bir sıçrama yaşanmazsa, 15-16 bin YTL gibi bir fiyattan satışa sunarız. İddialı olduğumuz bir başka model de S-16. A segmentindeki bu aracın Çin'de test işlemleri devam ediyor. S-16, 2009 yılında Türkiye'ye gelecek ve satış fiyatıyla, kendi segmentindeki en ucuz araç olacak."


16 yıl önce