|

Yerli Nautilus için Aselsan da devrede

MTA'nın İstanbul Denizcilik Gemi İnşa Sanayii'ne sipariş verdiği sismik araştırma gemisi için bilimsel araştırma ekipman ve sistemleri ASELSAN tarafından karşılanacak. Uzmanlar, yeni geminin Amerikan Nautilus gibi deniz altı arama, tarama, kurtarma faaliyetlerinde kullanılmasını bekliyor

Ekonomi Servisi
00:00 - 18/08/2012 Cumartesi
Güncelleme: 00:42 - 18/08/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Yerli Nautilus için Aselsan da devrede
Yerli Nautilus için Aselsan da devrede

Askeri Elektronik Sanayi (ASELSAN) ile İstanbul Denizcilik Gemi İnşa Sanayi ve Ticaret AŞ arasında, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) için inşa edilecek sismik araştırma gemisi için bilimsel araştırma ekipman ve sistemlerinin sağlanması konusunda sözleşme imzalandı. ASELSAN'dan yapılan açıklamada, söz konusu sözleşme tutarının 35 milyon 278 bin 239 avro ve 5 milyon 797 bin 664 lira olduğu belirtildi. Sözleşme kapsamında teslimatların 2015 yılında tamamlanacağı belirtildi.

PETROL ARAMAK İÇİN TEKNOLOJİ YETERSİZ

Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz MTA, İstanbul Denizcilik Gemi İnşa Sanayi ve Ticaret AŞ. ve ASELSAN yetkilileri herhangi bir bilgi vermezlerken konunun uzmanı kişilerin bilgilerine başvurduk. Geminin petrol araştırmaları için de kullanılabileceğini fakat bunun için teknolojinin yeterli olamayabileceğini aktaran uzmanlar, “Suriye tarafından düşürülen uçağımızın Amerikan sismik araştırma gemisi Nautilus tarafından bulunmasının ardından MTA kolları sıvamış olabilir. Yeni yapılacak gemi büyük ihtimalle MTA'nın görevlerinden biri olan fay hatlarını incelemek ve deniz altı arama tarama kurtarma faaliyetleri için kullanılacaktır” dediler. MTA daha önce Van Gölü'nde fay hattına yönelik inceleme yapıyordu.


Şehitlerimizi bulmuştu

Titanik'in batığını bulan Nautilus, Suriye tarafından vurulan Türk eğitim uçağının batığını ve şehitlerimizi Akdeniz'de bularak, çıkarmıştı. Uzunluğu 65 metre, genişliği 10 metre olan dünyanın en ünlü araştırma gemisi Nautilus'un sahip olduğu donanım, Bismark, Lusitania gibi birçok tarihi geminin bulunmasında da kullanıldı.



12 yıl önce