|

Yetenekli aöğrenciye lise alternatifi

2 Haziran’da merkezi sınav ya da adrese dayalı yerleştirme seçeneğinin dışında, yetenek ve ortaokul başarı puanıyla öğrenci alacak lise alternatifleri sunulacak. Denizcilik alanında öğrenim görmek isteyen öğrenciler içinse mülakat ve beden yeterliliği sınavı yapılacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/04/2018 Cumartesi
Güncelleme: 02:57 - 14/04/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Sanat, spor ya da müziğe yeteneği olduğunu düşünen öğrenciler, yetenek sınavlarına girebilecek.
Sanat, spor ya da müziğe yeteneği olduğunu düşünen öğrenciler, yetenek sınavlarına girebilecek.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 2 Haziran'da yapılacak merkezi sınav ya da adrese dayalı yerleştirme seçeneğinin dışında çocuklarının spor, sanat ya da müziğe yeteneği olduğunu düşünen ve bu alanda eğitim almasını isteyenlere yönelik, yetenek ve ortaokul başarı puanıyla öğrenci alacak lise alternatifleri sunulacak. Çocuklarının sanat, spor ya da müziğe yeteneği olduğunu düşünen veliler için merkezi sınav ya da adrese dayalı yerleştirme yerine bir seçenek daha olacak. Türkiye genelindeki güzel sanatlar liseleri, spor liseleri ile klasik sanatlar ve musiki, görsel sanatlar ve spor programı uygulayan Anadolu imam hatip liselerine yetenek sınav puanı ve ortaokul başarı puanı üstünlüğüne göre öğrenci alınacak.

81 GÜZEL SANATLA, 74 SPOR LİSESİ VAR

Öğrencilerin yerleştirmelerinde kullanılacak ortaokul başarı puanı, ortaokul 6, 7 ve 8. sınıf seviyesinde alınan yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması alınarak hesaplanacağından bu öğrencilerin merkezi sınav puanları yetenek sınavlarında dikkate alınmayacak. Ancak yetenek sınavını bekleyen öğrenciler, istemeleri halinde merkezi sınava da girebilecek, adrese dayalı sistemle sınavsız yerleştirme için de başvuru yapabilecek. Bakanlığın verilerine göre bu yıl Türkiye genelinde 81 güzel sanatlar, 74 spor lisesine yetenek ve ortaokul başarı puanı kullanılarak yerleştirme yapılacak. Bunların dışında 4'ü spor, 2'si ise görsel sanatlar ve klasik sanatlar (musiki) alanında özel yetenekle öğrenci alacak toplam 6 imam hatip lisesi bulunuyor. Öte yandan, Türkiye genelindeki 8 mesleki ve teknik Anadolu lisesinin "Denizcilik" alanında öğrenim görmek isteyen öğrenciler için mülakat ve beden yeterliliği sınavı yapılacak.

  • 20 dakika pozitif ayrımcılık
  • Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere 2 Haziran’da yapılacak Liseye Geçiş Sınavı’nda, 20 dakika ek süre verilecek. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin yerine getirilen LGS’ye ilişkin detaylar hafta içinde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayınlandı. Merkezi sınavla öğrenci alacak bin 366 orta öğretim kurumu açıklanırken, bu okullara sınavla 126 bin 510 öğrenci alınacak. 2 Haziran’da yapılacak sınav için 11 Nisan’da başlayan başvurular 18 Nisan’da sona erecek. 50 sözel, 40 sayısal sorudan oluşan iki bölüm halinde yapılacak sınavda katılımcılara 135 dakika süre tanınacak. Ancak özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere 20 dakikalık ek süre verilecek. Ek süre, her bölüm için ayrı ayrı uygulanacak.
#Eğitim
#Lise
#Sınav
6 yıl önce