|

Yıl 1994: Belediye Başkan adayı Erdoğan Taksim Camii projesini anlatıyor

Görüntüler bundan 24 yıl öncesine ait. 1994 yerel seçimlerinde Refah Partisi'nden İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı olan Recep Tayyip Erdoğan, Taksim'de bir binanın tepesinde gazetecilere projelerini anlatıyor. O projeler arasında Taksim'e yapılması planlanan cami de var. Erdoğan caminin yapılacağı alanı eliyle gösteriyor kameralara. yenisafak.com'un ulaştığı bu çok özel görüntüler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul sevdasını bir kez daha gözler önüne seriyor.

Ender Çınar
12:05 - 14/11/2018 Çarşamba
Güncelleme: 14:58 - 14/11/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1994 yerel seçimlerinde Refah Partisi'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı olmuş ve sandıktan birinci çıkmıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1994 yerel seçimlerinde Refah Partisi'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı olmuş ve sandıktan birinci çıkmıştı.

yenisfak.com'un ulaştığı bu çok özel görüntüler 24 yıl öncesine ait. 1994 yılının Ocak ayı, yer Taksim. İstanbul’a olan sevdasını her fırsatta dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Refah Partisi'nden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adaylığını açıkladığı basın toplantısı sonrası bir binanın çatısında gazetecilerle sohbet ediyor. Erdoğan, Taksim'e yapmayı planladığı caminin yerini gazetecilere gösterdikten sonra, “İnşallah burasının temelini atmak bize nasip olur" diyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın o gün belediye başkanı adayı olarak yaptığı bu dua, yıllar sonra kabul oldu. Taksim Camisi inşaatı bu sözlerden tam 23 yıl sonra 9 Şubat 2017 tarihinde başladı.

İlk olarak 1968’de gündeme gelmişti

Taksim Meydanı'nda bir cami inşa edilmesi ilk olarak 1968 yılında gündeme geldi. Projenin gerçekleştiği alan imar planında 1977 yılından itibaren cami olarak belirlendi. Ancak Danıştay'ın 1983 yılında aldığı karar sebebiyle inşaat gerçekleşmedi.

En son olarak Şefik Birkiye ve Selim Dalaman’ın tasarımını yaptığı cami projesi İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun onayına sunuldu. Bu sunum 19 Ocak 2017 tarihinde kuruldan ada pafta parsel numarası ile kabul edildi.


#Taksim Camii
#Recep Tayyip Erdoğan
5 yıl önce