|

Yılmaz'ın Cargill ısrarı

İznik'te kurulu Cargill fabrikası ile ilgili dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker de Mesut Yılmaz'ı uyardı, ancak Yılmaz'dan "Bu yatırım yapılacaktır" cevabını aldı.

.
00:00 - 6/02/2001 Salı
Güncelleme: 14:51 - 4/01/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Yılmaz'ın Cargill ısrarı
Yılmaz'ın Cargill ısrarı

Hakkındaki tüm mahkeme kararlarına rağmen üretime geçen Cargill'le ilgili tartışmalar devam ediyor. İznik Gölü yakınında kurulan firma ile ilgili dönemin Bursa Büyükşehir Belediye başkanı ve DSİ eski Müdürü Erdem Saker'in de Başbakan Mesut Yılmaz'ı uyardığı ortaya çıktı. Başkan Erdem Saker, Cargill'in sakıncaları ile ilgili bir rapor sundu. Saker, Cargill fabrikası mutlaka kurulacaksa Karacabey ovasının bu iş için daha uygun olduğunu belirtti. Ancak Yılmaz'ın cevabı "Bu yatırım yapılacaktır" oldu.

İznik Gölü'ne 9 kilometre mesafede kurulan ve başından beri büyük tepkilere neden olan Cargill konusunda ilginç gelişmeler ortaya çıkıyor. Cargill konusunda dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker'in de Başbakan Mesut Yılmaz'a bir rapor verdiği ortaya çıktı.

Saker raporunda tesisin Karacabey'e kurulmasının daha uygun olduğuna dikkat çekerek, "Çünkü Karacabey'de mısır ana mahsuldür. Hem Cargill için, hem de ülke için doğru alternatif budur" dedi. Erdem Saker, yöredeki su dengesine ve değerli tarım ürünlerine dikkat çekerek "Başta zeytin olmak üzere bu ürünlerin iyi sulama yapıldığı takdirde çok daha verimli olacaktır. Mevcut suyun tarım için kullanılması gerekir" dedi. Saker, ayrıca İznik'te sanıldığı kadar bol su olmadığını da ifade etti.

Yılmaz: "Yatırım yapılacak"

Cargill, konusunda kendisine çok farklı çevrelerden tepkiler gelen dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz, "Cargill'in İznik Gölü'nün su kaynaklarını kurutacağı konusunda Vali Orhan Taşanlar, milletvekili Feridun Pehlivan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker benim dikkatimi çektiler. Ancak Cargill bize güvence verdi" dedi.

Mesut Yılmaz, kendisine rapor sunan ve ayrıca da görüşme yapan Başkan Erdem Saker'e de son sözü söyledi: "Bu yatırım yapılacak ve yöre için de faydalıdır"

Erdem Saker, kendisinin bu görüşmeden sonra bu konuda bir daha konuşmadığını, ancak halen aynı düşüncelerini koruduğunu belirterek "Artık bu yatırım yapılmıştır. Bu saatten sonra bir şey yapılamaz. Bursalılar'ın yapması gereken, bu tür oldubittilerle başka Cargill'lerin kurulmaması için gerekli yasal önlemleri almaktır" değerlendirmesini yaptı.


23 yıl önce