|

Yüce Divan'dan kimler geçti?

Yüce Divan'a sevkedilen ilk Bakan Bahriye eski Bakanı İhsan Eryavuz, ilk milletvekili ise Bilecik Milletvekili Fikret Onuralp idi. Her iki sevk kararı 26 Ocak 1928 günü alındı. Yüce Divan'a sevkedilen ilk Başbakan ise ANAP eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz oldu.

Yeni Şafak
00:00 - 16/07/2004 Cuma
Güncelleme: 14:55 - 25/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

"Türkbank ihalesine fesat karıştırdıkları" iddiasıyla eski Başbakan Mesut Yılmaz ve Ekonomiden Sorumlu Devlet eski Bakanı Güneş Taner hakkında kurulan ve Yüce Divan'a gönderilmeleri yönünde görüş bildiren Soruşturma Komisyonu raporu Meclis'te oylandı. Ayrıca, "enerji ihalelerinde devleti zarara uğrattıkları" iddiasıyla da Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanları Cumhur Ersümer ile Zeki Çakan'ın Yüce Divan'a sevkini içeren komisyon raporu Genel Kurul'da görüşülerek kabul edildi. Meclis'te kurulan soruşturma komisyonları çalışmaları sonucu Başkakan Yardımcısı ve Devlet eski Bakanı Hüsamettin Özkan ve Devlet eski Bakanı Recep Önal hakkında Yüce Divan kararı Genel Kurul tarafından kabul edildi. Enerji Bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan ile birlikte Yüce Divan yolu açılan eski bakan sayısı 6'ya yükselmiş oldu. Böylece cumhuriyet döneminde Yüce Divan'a sevkedilen bakan sayısı Ersümer ve Çakan'la birlikte 18'e yükseldi. Yüce Divan'a sevkedilen ilk Bakan Bahriye eski Bakanı Osmaniye Milletvekili İhsan Eryavuz, ilk milletvekili ise Bilecik Milletvekili Fikret Onuralp idi. Her iki sevk kararı 26 Ocak 1928 günü alındı. Yüce Divan'a sevkedilen ilk Başbakan ise ANAP eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz oldu.

Havuz-Yavuz Davası

Atatürk döneminde bakanlığa atanmadan önce de Yavuz zırhlısının onarımı işiyle ilgilenen İhsan Eryavuz, Ömer Nazım Bey ve Bilecik Milletvekili Dr. Fikret Onuralp ile şirket kurarak hükümete öneriler götürmüştü. İhsan Eryavuz, Bahriye Bakanı olunca Yavuz'un onarım işini Fransız Penoit Şirketi'ne verdi. Eryavuz, Bahriye Bakanlığı görevini, Fethi Okyar hükümetinin istifası (3 Mart 1925) üzerine, İsmet İnönü'nün kurduğu hükümette başladı. Bu görevini 1927'ye kadar sürdürdü. Eryavuz'un Penoit Şirketi'ne ayrıcalıklar tanıdığına ilişkin iddialar üzerine Başbakan İsmet İnönü, 18 Aralık 1927'de Malatya milletvekili sıfatıyla Eryavuz ve Onuralp hakkında soru önergesi verdi. Böylece Eryavuz hakkında Meclis soruşturması açıldı. "Yavuz-Havuz Olayı" adıyla ünlenen konuyu araştıran Meclis Soruşturma Komisyonu, 13 Şubat 1928'de İhsan Eryavuz ve Dr. Fikret Onuralp'in dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ve Yüce Divan'da yargılanmalarına karar verdi. Davayı 16 Nisan 1928'de sonuçlandıran Yüce Divan, Dr. Onuralp'i 4 ay hapis, İhsan Eryavuz'u da görevi kötüye kullanmaktan ve rüşvet alma girişiminden 2 yıl ağır hapis ve 2 yıl memuriyetten men cezasına çarptırdı.

Divan 22 bin altını tahsil etti

Atatürk döneminde Yüce Divan'a sevkedilen bir diğer bakan ise Ticaret eski Bakanı Ali Cenani oldu. Gaziantep Milletvekili ve Ticaret eski Bakanı Ali Cenani hakkında, un ve zahire fiyatlarının yükselmesini önlemek için Ticaret Bakanlığı emrine verilen 500 bin liranın harcanmasında usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle 10 Mart 1928'de Soruşturma Komisyonu oluşturuldu. 14 Nisan 1928'de dokunulmazlığı kaldırılan Cenani Yüce Divan'a sevkedildi. Ali Cenani 14 Mayıs 1928 tarihinde 1 ay hapis ve 170 bin lirayı tazmin etme cezasına çarptırıldı. Aynı dönemde Bahriye eski Bakanı Mahmut Muhtar Katırcıoğlu da Yüce Divan'a sevkedilenler arasında yer aldı. Katırcıoğlu, Anadolu Demiryolu Kumpanyası ile ilgili olarak İngiltere'de Times Iron Works fabrikalarına 20 bin İngiliz Lirası'nı kefaletsiz ödeyerek "hazineyi zarara uğratmak" suçlamasıyla 30 Mayıs 1929'da Yüce Divan'a sevkedildi. Yüce Divan, şirkete ödenen 22 bin Türk altınının yüzde 5 iskonto edilmek suretiyle tahsiline karar verdi. İsmet Paşa döneminde Gümrük ve Tekel eski Bakanı Suad Hayri Ürgüplü de yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle Yüce Divan'a sevkedildi. Kayseri Milletvekili ve 2. Saraçoğlu Hükümeti'nde Gümrük ve Tekel Bakanlığı yapan Ürgüplü hakkında, bakanlığı döneminde kibrit üretimi ve kereste alımında yolsuzluk yaptığı iddiaları ayyuka çıkınca, Ürgüplü Yüce Divan'da yargılanmasını talep etti. Ürgüplü 15 Kasım 1946'da Yüce Divan'a sevkedildi. Yüce Divan, 5 Ekim 1948'de Ürgüplü ve diğer sanıklar hakkında beraat kararı verdi. 1964'de Yüce Divan'a sevkedilen Ticaret eski Bakanı Mehmet Baydur da yolsuzluktan yargılandı, ancak beraat etti.

Demirel'i düşürdüler Yüce Divan'da yargılandılar

1977'de Güneş Motel Skandalı'yla ismi anılan ve AP'den istifa ederek CHP'ye geçerek AP Hükümeti'nin devrilmesine ce CHP Hükümeti'nin kurulmasına katkıda bulunan Hilmi İşgüzar da 12 Eylül döneminde Yüce Divan'a sevkedilen eski bakanlar arasında yer aldı. İşgüzar; bakanlığı döneminde ""kayırma, yolsuzluk, nüfuz ticareti, vazifeyi suistimal ve menfaat temini suretiyle Bağ-Kur ve SSK'yı zarara uğrattığı" iddialarıyla Milli Güvenlik Konseyi tarafından Yüce Divan'a sevkedildi. İşgüzar, 9 yıl 8 ay ağır hapis ve 5 milyon 251 bin lira para cezasına çarptırıldı. Sayıları yargılama aşamasında 18'e yükselen diğer sanıklara da 3 ay ile 4 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.

  • ABDULLAH MURADOĞLU


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce