|

Yunanistan'a 'adalarını sat kurtul' önerisi

Almanya Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi ile koalisyon ortağı Hür Demokrat Partinin (FDP) üyeleri, Yunanistan'ın borçlarını ödemesi için adalarını satmasını önerdiği belirtildi

00:00 - 5/03/2010 Cuma
Güncelleme: 22:47 - 4/03/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Yunanistan'a 'adalarını sat kurtul' önerisi
Yunanistan'a 'adalarını sat kurtul' önerisi

Yunanlılar, adalarınızı satın" başlığıyla Alman Bild gazetesinde yayımlanan habere göre, FDP milletvekili ve partisinin maliye uzmanı Frank Schaeffler, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Yunanistan'a yardım vaadinde bulunarak hukuka aykırı hareket etmemesi gerektiğini ifade ederek, "Yunan devleti, firmalara yoğun şekilde iştirak etmekten kaçınmalı ve arsaları, örneğin kimsenin yaşamadığı adaları satmalı" dedi. Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) Başkanlık Divanı ve Yönetim Kurulu üyesi Josef Schlarmann da, "İflasın eşiğine gelen bir kişi, hissedarları için sahip olduğu her şeyi paraya çevirmeli. Yunanistan, bunlara, şirketlere ve kimsenin oturmadığı adalara sahip. Bunlar borçların karşılanması için kullanılabilir" diye konuştu.

GÜVEN BÜYÜK HASAR GÖRDÜ

CDU'nun "Genç Grup" adlı gençlik kolunun başkanı olan Marco Wanderwitz de, Yunanistan'a duyulan güvenin büyük hasar gördüğünü belirterek, "Bu durumda Almanya ve diğer AB ülkeleri de Yunanistan'a para verecekse, bunun için özellikle genç kuşak açısından, acil durumda satılabilecek güvencelere ihtiyaç duyulmakta. Burada bazı Yunan adaları da söz konusu olabilir" ifadesini kullandı.

2967 ADADA KİMSE YAŞAMIYOR

Yunan adalarının tarihi ve turistik öneme sahipken gazetenin haberinde, Yunanistan'ın 3 bin 54 adaya sahip olduğuna ve bunlardan sadece 87'sinde insanların yaşadığına işaret edilerek, adaların satışı konusunda Almanya'da bir pazarın da mevcut olduğunu, Hamburg kentindeki "Vladi Private Islands" adlı emlak şirketinin bir ada için 45 milyon avro teklif ettiği belirtildi. Yunanistan'ın sahip olduğu adaların 2967'sinde kimse yaşamıyor.


AB'den sadece tavsiye var

Yunanistan borçlarının 300 milyar doları bulması ile yardım turu da atacak olan Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, bugün Almanya Başbakanı Angelina Merkel ile görüşecek. AB ülkeleri ise parasal yardımdan ziyade ülkenin kendi kaynaklarını kullanması taraftarı.


Şimdilik yola tahville devam

Yunanistan, borç konusunda finansman sağlama yolarlından biri olarak gördüğü tahvil ihracı için de düğmeye bastı. Ülke, 10 yıl vadeli avro cinsinden tahvil ihracı için bankalara yetki verdi. Tahvil için yetki verilen bankaların Barcap, HSBC, Nomura, NBG and Piraeus Bank olduğu kaydedildi. Yaklaşık 5 milyar avroluk bir satışın tahmin edildiği ihracın ortalama getirisinin de artı 301 baz puan düzeyinde olması bekleniyor. Bu yıl içinde 53 milyar avro finansman ihtiyacı bulunan Yunanistan'ın bu sorunu çözmek amacıyla Ocak ayında düzenlediği 5 yıllık tahvil ihracına 25 milyar avroluk talep gelmiş ve 8 milyar avroluk satış yapılmıştı. Tahvilin getirisi ise yüzde 6,22 olarak gerçekleşmişti.


14 yıl önce