|

Yüzbinlerce esnaf ''POS''talandı!

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Yüzbinlerce esnaf parasızlık nedeniyle yeni POS cihazını alamadı. Eğer yeni süre verilmezse yeni nesil POS cihazı alamayan bu işletmelerin tamamı ceza yiyebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Aa
00:00 - 5/10/2013 Cumartesi
Güncelleme: 15:15 - 5/10/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Yüzbinlerce esnaf ''POS''talandı!
Yüzbinlerce esnaf ''POS''talandı!

Palandöken, yaptığı açıklamada, yeni nesil EFT-POS cihazlarının kullanım zorunluluğu ile ilgili uygulamanın 1 Ekim itibariyle yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Yeni cihazların büyük işletmeler için avantaj sağladığını ancak uygulamadan esnafın zararlı çıktığını savunan Palandöken, "Bankalar, belli bir ciro taahhüdü veren işletmeler yeni POS cihazlarını hediye ediyor. Belli bir büyüklüğün üzerindeki işletmeler bu ciroyu zaten yapıyorlar. Dolayısıyla, büyükler yeni nesil POS cihazlarına bedava sahip olurken, küçük esnaf 2 bin liraya varan cihaz bedellerini ödemek zorunda kalıyor" ifadesini kullandı.

50 bin esnafın yeni nesil EFT-POS cihazını alabildi

Şu ana kadar 50 bin esnafın yeni nesil EFT-POS cihazını alabildiğini ancak 250 bin esnafın ise bu cihazı alamadığını bildiren Palandöken, "Yüzbinlerce esnaf parasızlık nedeniyle yeni POS cihazını alamadı. Eğer yeni süre verilmezse yeni nesil POS cihazı alamayan bu işletmelerin tamamı ceza yiyebilir" değerlendirmesinde bulundu.Anadolu'da POS cihazı kullanımının yaygın olmadığını ve alışverişlerin genellikle nakit olarak yapıldığını ifade eden Palandöken;"Vergi kaybının azalması için kredi kartıyla alışverişin özendirilmesi amaçlanan yeni nesil POS cihazlarıyla tam tersine bir uygulama getirilmiş oldu. Büyükşehirlerde zaten kredi kartı çok yoğun bir şekilde kullanılıyor. Banka hareketlerinin takibi çok kolay olduğu için buralarda zaten kayıt dışılık yok. Ancak yapılan bu düzenleme Anadolu'da kartlı alışverişe geçişin süresini uzatabilecektir."

Söz konusu uygulama ile birlikte birçok esnafın eski POS cihazlarını bankalara iade ettiğine dikkati çeken Palandöken, buna rağmen eski yazar kasaların değerlendirilmesine ilişkin bir gelişmenin bulunmadığını belirtti.

11 yıl önce