|

Yüzde 10’u esas aldık

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, öğrencilerin yüzde 10’unun sınavla bir liseye yerleşeceğini söyledi. Sınavla alacak okulları seçerken de bu yüzde 10 kriterini dikkate aldıklarını söyleyen Yılmaz, listeye fen ve sosyal bilimler liselerinin tamamını koyduklarını ve yüzde 10’luk dilime yaklaşılmayan yerlerde boşluğu Anadolu liseleriyle doldurduklarını anlattı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/04/2018 Cuma
Güncelleme: 08:08 - 13/04/2018 Cuma
Yeni Şafak
Sınavla alacak okullar seçilirken yüzde 10 kriterini dikkate alınacak
Sınavla alacak okullar seçilirken yüzde 10 kriterini dikkate alınacak

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, katıldığı canlı yayında, liseye geçişte uygulanacak yeni sisteme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılmaz, okul yöneticilerinin öğrencilerin okul yerleştirmelerinde en büyük yardımcıları olacağını söyledi. Bakan Yılmaz, “1 milyon 200 bin öğrencimiz var. Bu öğrencilerin yaklaşık yüzde 10’u kadarını, sınavla öğrenci alan okullara kaydığını yapacağız. Bu sınava girmek kişinin tercihine bırakılmıştır. 22 Mayıs’ta öğrencilere sınava giriş belgesini vereceğiz. Okullar da öğrencilerin tercihine göre belirlenecek” Yüzde 10 kriterini esas aldıklarını söyleyen Yılmaz, şöyle devam etti:


FEN VE SOSYAL BİLİMLER LİSELERİNİN HEPSİNİ ALDIK

“Biz, ‘bu okul da bu listeye girsin’ diyenlere şunları söylüyoruz, ilinizdeki öğrenci sayısı ne kadar 100 bin örneğin, bunun 10 bini sınavla öğrenci alacak okullara girecek. Geriye kalan yüzde 90’ı yereldeki yerleştirmeyle, ikametgahına en yakın okula yerleştirilecek. Dolayısıyla bir artma olmadı, yüzde 10 kriterini esas aldık. Sınavla öğrenci alacak okulları belirlerken kriterler şuydu: Bir, fen liselerinin hepsini aldık. İki, sosyal bilimler liselerinin hepsini aldık. Eğer fen ve sosyal bilimler lisesi yüzde 10 kriterine yaklaşmışsa bir Anadolu lisesini daha eklemedik. Eğer bu oran yakalanmadıysa Anadolu liseleri de listeye dahil edildi. Buna rağmen yüzde 10’un altında kalan yerler varsa gelen talepler başımızın üstüne. Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak, fen, sosyal ve Anadolu lisesi 620 okul var. 78 bin 300 öğrenci bu kapsamda. Oranı yüzde 62. Mesleki ve teknik eğitimde 449 okulu bu kapsama aldık. 19 bin 170 öğrencimiz girecek. Oranı yüzde 15”

HİÇ KİMSE İMAM HATİP LİSELERİNE ZORLANMIYOR

Bakan Yılmaz, bazı gazetelerde ‘Herkes imam hatibe’, ‘İmam hatip sayısı Anadolu’yu geçti’ başlıklı haberlere ilişkin şunları söyledi: “Velev ki bütün okulları imam hatip yazdık. Sonuçta buraya kim gönderecek öğrenciyi, tercihte kim bulunacak? Diyelim ki biz imam hatip lisesini koyduk, hiçbir veli seçmedi, ne olacak. Boş kalacak mı, kalacak. Bunu yaparken bir oranı verdik. Fen lisesi, Anadolu lisesi, Sosyal Bilimler yüzde 62. Yüzde 62’nin ortaöğretim genel müdürlüğüne bağlı okullara gideceği bir sistemde sadece 28 bin öğrenci için imam hatip liselerine gitme yolu sınavla alan açıldığında herkes imam hatip mi oluyor? Yüzde 62’si fen lisesi, sosyal bilimler, anadolu lisesine gidiyor. Bu okullar Ortaöğretim Genel Müdürlüğü şemsiyesi altında. İmam hatibe gidenlerin oranını yüzde 23 olarak öngörüyoruz. Yüzde 23, yüzde 62’den fazla değildir. Biz hiç kimseye bir şeyi zorlamıyoruz”

  • Türk gençliği ahlaklıdır
  • Bakan Yılmaz, gençler arasında deizmin yaygınlaştığına yönelik iddiaları şöyle yanıtladı: “Öncelikle öyle bir program bizim Bakanlığımız tarafından yapılmamıştır. Hangi bilimsel araştırma yapıldı da bu öne çıkarıldı? Devlet Bahçeli’nin grup toplantısında söylediği, aynen bizim de görüşümüzdür. ‘Türk gençliğinin deizme kaydığını söylemek densiz bir uydurmadır. Türk gençliği imanlıdır, ahlaklıdır, dinine, kültürel emanetine bağlı ve sadıktır.’ diyor. Biz de aynen katılıyoruz. Bu ülkenin gençliğinin kodlarında, DNA’sında, genlerinde vatan sevgisi, yerel ve milli değerler vardır. Bu değerleri, hayatı pahasına savunacağını 15 Temmuz da göstermiştir. Biz gençliğimize de milletimize de güveniyoruz”
#İsmet Yılmaz
#Eğitim
#Sınav
6 yıl önce