|

Zaman yazarı Bilici''nin Davutoğlu çelişkisi

Bugünkü köşe yazısında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu''nu hedef yapan Zaman Gazetesi yazarı Abdülhamit Bilici, Davutoğlu''na ilişkin daha önceki yazılarıyla büyük bir çelişki yaşadığını ortaya koydu. Bilici bugün ülkenin dış politikasını zarar vermekle suçladığı Davutoğlu için, daha önce ise heyecan verici "değişimin mimarı" olarak göstermişti.

YENİSAFAK.COM.TR
00:00 - 10/05/2014 Cumartesi
Güncelleme: 18:41 - 10/05/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Zaman yazarı Bilici''nin Davutoğlu çelişkisi
Zaman yazarı Bilici''nin Davutoğlu çelişkisi

''Davutoğlu''nun algı sorunu'' başlıklı yazısında, Bakan Davutoğlu''nun Suriye konusunda yanlışlar yaptığını ve onun izlediği politika yüzünden Irak, Filistin, Mısır ve genel olarak Ortadoğu''da işlerin ters gittiği ve Batı ile ilişkilerin gerildiğini söyleyen Bilici, 1 Ağustos 2009''daki yazısında ise tam tersi övgüler diziyor.

Bilici, dershanelerin dönüştürülmesi süreci ve 17/25 Aralık darbe girişimlerinden sonra Gülen Cemaatinin, Hükümete karşı aldığı cephenin bir duruşu olan bugünkü yazısında Davutoğlu için şu ifadeleri kullandı:

"Ama vekillik, bakanlık derken galiba bir noktada gönül siyasete kaydı. Kader bu ya en iddialı olduğu Suriye konusunda en büyük yarayı aldı. Niyeti ne kadar iyi olsa da öngörüler tutmadı. Sadece orada değil, Irak, Filistin, Mısır ve genel olarak Ortadoğu''da işler ters gitti. Sadece Ortadoğu değil, Batı''yla ilişkiler de gerilemekte."

Aynı Bilici, 2009''daki yazısında ise Lübnan''daki Türkmen köyü Kavaşra''ya yaptıkları ziyaretle ilgili Davutoğlu''na ve izlediği politikaya övgüler diziyor: ''Dış politikadaki değişimin boyutunu görmek için Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bir dış ziyaretinin detaylarına bakmak ve mesela adını ilk kez duyduğumuz Lübnan'daki Türkmen köyü Kavaşra'daki manzarayı görmek yeterli.''

Heyecan verici değişimin mimarı

Bilici''nin bugün hedef tahtasına oturttuğu Bakan Davutoğlu''na Türkmen köyü ziyaretine ilişkin yazısının son bölümünde dizdiği övgüler, çelişkiyi ortaya koyuyor:

''Türkmen köyü Kavaşra'da gördüklerimiz, Bakan'ın 'Yeni Diplomasi Kültürü' diye adlandırdığı Hariciye'deki değişimin farklı bir boyutu. Dışişleri, bir köy dahi olsa ülke dışındaki Türklerle yakından ilgileniyor. Afganistan, Balkanlar, Irak, Lübnan fark etmiyor. Davutoğlu, ilk kez bir bakan olarak Kavaşra'ya geldiği gibi, Beyrut büyükelçimiz Serdar Kılıç da 1,5 yıllık görevinde 5-6 kez burayı ziyaret etmiş. Köy büyükleri, büyükelçinin izin almadan kalplerine sızdığını söylüyor. TİKA vasıtasıyla bölgeye çocukların Türkçe öğreneceği bir okul ve sağlık ocağı açılmış. Su götürmek için kuyu açılacak. Bakan'ın duygulu konuşması alkışlarla kesiliyor. Akademik yönüyle öne çıkan Bakan, halay tutuyor. Hanunu teyze kendini tutamayıp zılgıt çekiyor. Kurbanlar kesiliyor, Lübnan marşı ile birlikte İstiklal Marşı'mız okunuyor. Köylüler, bu tarihî gün için havai fişekler patlatıyor. Başbakan Erdoğan'ın 'one minute' konuşmasına teşekkür üstüne teşekkür ediliyor. Heyetteki yeni Şam büyükelçimiz Ömer Önhon da bu tabloyu izlerken, Suriye'deki Türkler için yapacaklarını hayal ediyor. Sınırın hemen Suriye tarafında, Girit'in kaybından sonra yerleştirilen Hamidiye adında bir köy olduğunu öğreniyoruz. Değişen bu Dışişleri'ni alanda izlemek heyecan verici.''

10 yıl önce