|

Zimbabwe halkı başardı

Halka vaadettiği toplumsal rüşvetlere rağmen referandumdan mağlup çıkan Mugabe, iki dönem başkanlık koltuğunda oturma şansını kaybetti.

Haber Merkezi
00:00 - 1/03/2000 Çarşamba
Güncelleme: 11:18 - 9/01/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Zimbabwe halkı başardı
Zimbabwe halkı başardı

İSTANBUL- Mayıs'taki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine endekslenen Ankara, 5+5 formülü ve Demirel'in görev süresinin uzatılması için demokratikleşme paketi ve kıyak emeklilik düzenlemeleriyle uğraşırken, Zimbabwe, kendi Cumhurbaşkanlığı krizini çözdü. 75 yaşındaki demirbaş liderleri Cumhurbaşkanı Robert Mugabe'ye referandumda 'hayır' diyen Zimbabwe, yeni bir döneme hazırlanıyor.

Nüfusunun yüzde 90'ına yakınını siyahların oluşturduğu Afrika ülkesi Zimbabwe'de 60'lı yıllardan beri siyaset yapan, son 20 yılda ise Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı makamlarında oturan Mugabe, zoraki emeklilikle karşı karşıya. 15 Şubat'ta yapılan referandumda Zimbabwe halkının yüzde 55'inin oyuyla görev süresinin uzatılması reddedilen Robert Mugabe 1924 doğumlu. Eğer demokrasiyi yeni yeni özümseyen ülkede bu Anayasa değişikliği halk tarafından kabul edilseydi demirbaş lider Mugabe altışar yıllık iki dönemde, yani oniki yıl boyunca Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturabilecekti. Sonuçta 3 milyon 700 bin Zimbabweli'nin sandık başına gitmediği halkoylamasından yenik çıkan Mugabe'nin Nisan ayında yapılacak genel seçimde partisiyle birlikte iktidardan uzaklaştırılması isteniyor. Ülkedeki muhalefet partilerinin başkanlarının, demirbaş lideri siyaset sahnesinden silebilmek için referandum sonuçlarını bile kullanacakları belirtiliyor.

1963'te başladı, 1980'de Başbakan oldu

1987'den bu yana Zimbabve'nin Cumhurbaşkanı olan Robert Mugabe'nin hayatında, Cumhurbaşkanımız Demirel'in hayatıyla yakın benzerlikler var. 1924'te doğan, 1963'te Zimbabve Afrika Ulusal Birliği'ni (ZANU) kuran Mugabe, 1964-74 yılları arasında hapis yattığı için politikadan ayrı kalıyor. 1974'te Joshua Nkomo ile birlikte Yurtsever Cephesi'ni kuran Mugabe bağımsızlığa kadar ZANU gerillalarının liderliğini yapıyor.

1980'deki seçimlerin ardından Başbakan olan Mugabe, yapılan bir Anayasa değişikliğinden sonra 1987'de Cumhurbaşkanı seçildi. Nisan'da yapılacak genel seçimler öncesinde Mugabe yönetimi için oldukça önemli bir test niteliği taşıyan referandum çerçevesinde Mugabe, büyük miktardaki verimli tarım alanlarının beyazlardan siyahlara devredilmesini öngören Anayasa değişikliği önermişti.

Mugabe'nin kendisi, ailesi ve yakınları hakkında yolsuzluk ve rüşvet iddiaları ile ilgili araştırma yapan gazeteciler gözdağı verilerek susturuldu, bazı gazeteciler işkence gördü ya da gözaltına alındı.


24 yıl önce