|

Zirve'den İçişleri Bakanlığı'na tazminat davası

Zirve Yayınevi'nde öldürülen Alman Tilmann Geske, Necati Aydın ve Uğuk Yüksel'in yakınları İçişleri Bakanlığı'ndan 630 bin YTL tazminat talep etti.

Malatya)
00:00 - 15/04/2008 Salı
Güncelleme: 17:10 - 15/04/2008 Salı
Yeni Şafak
Zirve'den İçişleri Bakanlığı'na tazminat davası
Zirve'den İçişleri Bakanlığı'na tazminat davası

Malatya'da Zirve Yayınevi çalışanı 3 kişinin öldürülmesi olayının yankıları sürüyor. 5. duruşma 14 Nisan Pazartesi günü Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.


Mahkemede, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve duruşmanın 12 Mayıs tarihine ertelenmesine karar verildi. Elleri ve ayakları bağlandıktan sonra bıçakla öldürülen Alman vatandaşı Tilmann Geske'nin eşi Suzanna Geske, Necati Aydın'ın eşi Şemse Aydın ve Uğur Yüksel'in babası İbrahim Yüksel, olayda hizmet kusuru bulunduğunu beyan edilerek, avukat aracılığıyla İçişleri Bakanlığı'dan 630 bin YTL maddi manevi tazminat talep etti.


Mağdur avukatlarından Özkan Yücel, her 3 mağdur yakınları için maddi manevi tazminat talep edildiğini söyledi. Suzanna Geske'nin avukatı İbrahim Kalı, tazminat ile ilgili talebi içeren dilekçeyi İçişleri Bakanlığı'na verdiklerini kaydetti.

Kalı olayda hizmet kusuru bulunduğunu beyan ederek, İçişleri Bakanlığı'nın talebi reddetmesi durumunda İdare mahkemesine dava açacaklarını vurguladı.

Kalı, "Bu tür durumlarda önce İçişleri Bakanlığına başvuruluyor. Eğer Bakanlık reddederse idare mahkemesine dava açılıyor. Diyelim ki sokakta bir bomba patladı ve benim çocuğumun ayağı koptu. Devlet burada sorumludur. Mahkeme böyle diyor." şeklinde konuştu.


Bu arada İbrahim Kalı, Zirve Yayınevi cinayeti 5. duruşmasında mahkemeye olaydan önce Zirve Yayınevi'ne bir saldırı olacağına ilişkin bir ihbar mektubunun emniyet ve valiliğin bilgisi dahilinde olduğunu ifade ederek, bu kurumların ihbarla ilgili nasıl bir çalışma yaptıklarının sorulmasını talep etti.


Mahkeme bu konuda şu kararı verdi: "Av. İbrahim Kalı tarafından verilen Zirve Yayınevi'ne karşı bir saldırı olacağına ilişkin mektup aslı ile o mektup ile ilgili olarak ilgili kurumların ne gibi işlemler yaptığına ilişkin istemin davayla doğrudan ilgisi olmayan ilgili memurların görevi ihmal ya da görevi kötüye kullanma suçunun araştırılması niteliğinde olduğundan reddine, ilgililerin suç duyurusunda bulunulması hususunda bağımsız olduğuna karar verildi."


OLAY

18 Nisan 2007'de Malatya'da Zirve Yayınevi'nde Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel boğazları kesilerek öldürülmüş, polis zanlılardan Salih Gürler (20), Cuma Özdemir (20), Hamit Çeker (19) ve Abuzer Yıldırım'ı (19) olay yerinde yakalamıştı. Olaydan sonra pencereden kaçmak isterken düşerek yaralanan Emre Günaydın ise tedavisinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

16 yıl önce