|

Zirveden, işbirliğini hızlandıralım kararı çıktı

İstanbul Deklarasyonu'nda, Türkiye ile Afrika arasındaki işbirliğinin kurumsallıştırılması kararı çıktı. Bu doğrultuda Türkiye Afrika Odası'nın (TAC) kurulması kararlaştırıldı. Hedef olarak ise karşılıklı ticaretin geliştirilmesine vurgu yapıldı

ŞAMİL KUCUR-YASİN YILMAZ / İSTANBUL
00:00 - 21/08/2008 Perşembe
Güncelleme: 23:04 - 20/08/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Zirveden, işbirliğini hızlandıralım kararı çıktı
Zirveden, işbirliğini hızlandıralım kararı çıktı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 1. Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi kapsamında konuk liderlerle kahvaltıda bir araya geldi. Zirve kapsamında düzenlenen Türkiye-Afrika İş Forumu sonunda yayınlanan İstanbul Deklarasyonu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından okundu. Çırağan Sarayı'ndaki kahvaltıda, konuk devlet-hükümet başkanları ve heyet başkanlarının yanı sıra Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile çok sayıda Türk işadamı da hazır bulundu. Hisarcıklıoğlu, zirve kapsamında düzenlenen Türkiye-Afrika İş Forumu sonunda yayınlanan İstanbul Deklarasyonu'nu okudu. Deklarasyonda, “Hedefimiz, ticareti geliştirmek, yatırımları artırmak, uygun bir yatırım iş çevresi oluşturma konusuna katkıda bulunmak, teknolojiyi ve bilgi transferini teşvik etmek ve Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki lojistik altyapısını geliştirmeye destek olmaktır” ifadeleri yer alırken, 2 gün süren toplantılar esnasında Türkiye-Afrika ekonomik işbirliğinin ortak hedefleri üzerine verimli görüşmelerde bulunulduğu, toplantılarda ortaya konulan hedef ve niyetlere bağlılığın bir kez daha ifade edildiğinin altı çizildi.



Ülkesine kavun karpuz götürdü

Türkiye'ye Afrika İşbirliği Zirvesi için gelen Mali Cumhurbaşkanı Amadou Toumani Tourè ülkesine dönüşünde beraberinde bol bol meyve götürdü. Meyvelerin arasında özellikle çok sayıda karpuz ve kavun götürmesi ilginç görüntüler oluşturdu. Bu arada konuk Cumhurbaşkanı Atatürk Havalimanı'nda samimi tavırlar sergiledi. Uçağın altında fotoğraf çektirmek isteyenleri kırmayan Cumhurbaşkanı Toure, objektiflere poz verdi. Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nden uçağa kasalarla karpuz ve kavunların taşınması ise günün en ilginç görüntüsü oldu. Konukevi giriş kapısındaki X-Ray cihazından geçirilişi sırasında karpuz ve kavunları görüntülemek isteyen gazetecilere polis engel oldu. Polis, görüntü alınmasını engellemek için gazetecilerin üzerine toplantı salonunun kapılarını kapattı. Kasalarla taşınan kavun ve karpuzlar Mali Cumhurbaşkanı Amadou Toumani Tourè'nin uçağına yerleştirildi.



16 yıl önce