|

Hakan Ayık kimdir?

İstanbul'da düzenlenen kafes operasyonunda "Comanchero" isimli uluslararası silahlı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonlarda çete llideri Hakan Ayık kıskıvrak yakalandı. Peki Hakan Ayık kimdir? Comanchere çetesi Hakan Ayık aslen nereli, kaç yaşında?

10:11 - 2/11/2023 Perşembe
Güncelleme: 10:13 - 2/11/2023 Perşembe
Yeni Şafak
Hakan Ayık kimdir?
Hakan Ayık kimdir?

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Avusturalya merkezli olarak küresel çapta faaliyet gösteren, Hakan Ayık'ın elebaşlığını yaptığı ‘Comanchero’ isimli uluslararası suç örgütünün çökertildiğini duyurdu.

Hakan Ayık kimdir?

Joseph Hakan Ayık, diğer adıyla Hakan Reis (31 Ocak 1979 doğumlu), uyuşturucu kaçakçısıdır. Tahmini net servetinin 1,2 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor ve Haziran 2021'de "Avustralya'nın en çok aranan adamı" olarak tanımlandı.

Ayık, Avustralya'da Türkiyeli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası o gençken öldü ve birçok aile üyesi uyuşturucu sorunu yaşadı. Kuzeni ve erkek kardeşi daha sonra hapse girdi. James Cook Erkek Teknoloji Lisesi'nde okudu.

2000'li yıllarda Ayık büyük bir suç imparatorluğunu yönetiyordu. Sidney ve Canberra'da karaoke barları ve genelevlerin mülkiyetini elinde tutuyordu . Bildirildiğine göre Dubai , Hindistan ve Hong Kong'a lüks bir şekilde seyahat etti. Faaliyetleri Comanchero Motosiklet Kulübü'nde yer aldı. Ayrıca Avustralya ve Tonga'da rüşvetçi gümrük memurları ve hapishane memurlarıyla da çalıştığı söyleniyor. Yaptığı ilaç ithalatının yüz milyonlarca dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor. Bu iş Sam Gor Çin Üçlüsü ile işbirliği içinde organize edildi. Ayrıca Hindistan'da ilaç üretimi kurmayı planladığı da iddia edildi. 2010 yılında Ayık, sosyal medyada yaşam tarzını sergileyerek 'Facebook gangsteri' olarak tanındı. Ancak aynı yılın Ağustos ayında Kıbrıs'ta ortaya çıkan bir Interpol ihbarına konu oldu ve burada tutuklandı ancak kefaletle kaçtı.

Hakan Ayık ayrıca, Federal Soruşturma Bürosu ve Avustralya Federal Polisi tarafından 2018'de çökertilen ilk Phantom Secure adlı şifreli iletişim platformunu suç dünyasına tanıtmasıyla da tanınıyordu. Ayik, ANOM saldırısında farkında olmadan ama kilit bir rol oynadı. Amerika ve Avustralya kolluk kuvvetleri için kasıtlı bir arka kapıya sahip şifreli bir mesajlaşma uygulamasının dağıtımını içeren operasyon . Suç dünyasında sahip olduğu yüksek itibar nedeniyle, kolluk kuvvetleri tarafından başvuruyu dağıtmak üzere bir vektör olarak seçildi. Başlangıçta kendisine gizli bir ajan tarafından uygulamaya erişim izni verildi ve bunun meşru olduğunu düşünerek onu geniş suç bağlantıları ağına yaydı.



#Hakan Ayık
#Hakan Ayık hayatı
#Comanchere çetesi
6 ay önce