|

100 yıl önceki bağı yeniden kuracağız

6 yıl Türkiye'de eğitim gören ve şu an Afrika Teknoloji ve Çevre Müdürü olan Sudanlı Dr. Usame Rais, “Kültürümüz ve dinimiz aynı. 100 yıl önce Afrika ile Türkiye arasındaki bağı zorla koparttılar. Şimdi o bağı yeniden kurmaya çalışıyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/12/2015 Pazartesi
Güncelleme: 23:14 - 20/12/2015 Pazar
Yeni Şafak
Usame Rais yükseklisans ve doktora eğitimini Türkiye'de aldığını bu nedenle burayı çok sevdiğini belirtti.
Usame Rais yükseklisans ve doktora eğitimini Türkiye'de aldığını bu nedenle burayı çok sevdiğini belirtti.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından düzenlenen ve 33 ülkeden 48 katılımcının geldiği Türk Afrika Düşünce Kuruluşları Buluşması sona erdi. 2 gün süren buluşmaya Sudan'dan gelen Afrika Teknoloji ve Çevre Müdürü Dr. Usame Rais, 15 yıl önce ODTÜ'de yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. Türkiye'ye 1993 yılında Sudan hükümeti ile yapılan protokol kapsamında gelen Rais, “Türkiye hakkında hiçbir şey bilmiyordum. Ama teklifi kabul edip geldim ve Türkiye'ye hayran kaldım. Doktoramı da burada yaptıktan sonra hizmet için ülkeme geri döndüm” diye konuştu.



TÜRKİYE'NİN TECRÜBESİ VE BİZİM KAYNAĞIMIZ BİRLEŞMELİ

Afrika'daki halkın Türkiye'yi çok az tanıdığından yakınan Rais, ilişkileri en üst seviyeye çıkarmak için çok çalışmak gerektiğini vurguladı. Rais'e göre Türkiye ve Afrika arasındaki ilişkiler ivme kazanırsa başka devletlere ihtiyaç duyulmayacak. Türkiye'nin artık dünyada sayılı ülkelerden biri olduğunu söyleyen Rais, “Türkiye'de sermaye ve tecrübe, Afrika'da da kaynak var. Bu ikisi bir araya geldiği zaman sömürgeci devletlerden kurtulmuş olacağız” şeklinde konuştu.



ARAMIZDAKİ BAĞI ZORLA KOPARTTILAR

Osmanlı Devleti zamanında Türklerin Afrika'daki bir çok bölgeye ulaştığını anlatan Rais, “Biz, birbirine çok yakın halklardık, ancak 100 yıl önce Afrika ile Türkiye arasındaki bağı zorla koparttılar. Şimdi o bağı yeniden kurmak için buradayız” dedi. 100 yıl önce Türkiye'nin Afrika'yı, Afrika'nın da Türkiye'yi unuttuğunu kaydeden Rais, “Yıllar önce birbirimizi unuttuk. Ama ben her iki ülkede de yaşamış biri olarak şunu söyleyebilirim ki: benim büyükannemin evinde ne yemek pişiyorsa, burda da aynısı pişiyor. Yemekler aynı, kültür aynı, din aynı bir tek dillerimiz farklı” diye konuştu.



YATIRIMLARIN YARISI ALLAH RIZASI İÇİN

Sudan'da yeni bir Türk üniversitesinin de kurulacağı müjdesini veren Rais, Türk ve Sudan hükümetlerinin bu konuda anlaşmaya vardığını söyledi. Türkiye'den Afrika'ya giden yetkililerin emperyalist güçlerden farklı amaçlar taşıdığını ifade eden Rais, “Türkiye'den gelen yatırımları yüzde 50'sinden fazlası hep Allah rızası için yapılıyor. Biz de Sudan halkı olarak hem Türk hükümetine hem de Türk STK'larına teşekkür ediyoruz” dedi.


#Dr. Usame Rais
#Afrika
#Başbakanlık
8 yıl önce