|

14 yaşındaki kız çocuğu kendi düğününü ihbar etti

14 yaşında bir çocuk kendi düğünün ihbar etti. Babasının evlendirmek istemediği fakat kızının ısrarı nedeniyle kabul etmek zorunda kaldığı kız çocuğu, düğün günü 2 bin kişinin gelmesi üzerine kalabalıktan korkarak polisi aradı. Bir süre devlet gözetiminde kalan çocuk şimdi ailesinin yanında ve eğitimine devam etmek için gün sayıyor.

Yeni Şafak
11:53 - 13/11/2018 Salı
Güncelleme: 12:17 - 13/11/2018 Salı
Diğer
Türkiye'de son 10 yılda çocuk gelin oranı yüzde 50 oranında azalsa da tamamen bitmedi.
Türkiye'de son 10 yılda çocuk gelin oranı yüzde 50 oranında azalsa da tamamen bitmedi.

14 yaşında bir çocuk, kendi düğününü ihbar etti. Panikle polisi arayan kız çocuğu gelinliğiyle düğünden alındı. Gerçek ismi ve yaşadığı şehir açıklanmayan kız çocuğu polisin düğünü basmasıyla kurtarıldı. 'Çocuk gelin' şimdi devlet gözetiminde ve ailesinin yanında. Okula dönmenin hayalini kuruyor.

Hürriyet'in haberine göre kız çocuğunun babası "Babam çiftçiydi. 15 kardeştik ve yoksulluktan evde ekmek bulamadığımız olurdu. Kırsalda yaşam zordu. Bu sebeple kente göç ettik. 10 çocuğum var. Bütün çocuklarımı okula göndermeye çalıştım. Diğer kızlarımı da önce yanıma çağırıp, isteyip istemediklerini sorarak, güzel güzel evlendirdim. Elif okumak istemedi. Ona bir baba olarak ‘Yapma, etme' dedim ama evlilik ‘kendi isteği' olunca daha fazla karşı çıkamadım. Keşke, baştan ‘Hayır' deseydim" dedi.

8 ay nişanlı kaldılar

Kız çocuğu, ortaokulu bitirdikten sonra eğitimine devam etmedi. Bir yıldır evdeydi ve sonunda gelen görücülerden birine ‘Evet' dedi. Yaklaşık sekiz ay süren bir ‘nişanlılık' geçirdi. Bu esnada yeni ‘evi' için hazırlıklar yapıldı. Sonunda 2 bin kişilik bir düğün organize edildi. Devamını babası anlattı:

  • "Düğünü polis bastı. Damat tarafı ‘Gelinimizi vermeyiz' diye diretti. Herkes silahlıydı. Ben ‘gelin'in babası olarak araya girdim. Kızımla polis arabasına binip karakola gittim. Kızım devlet koruması altına alındı. Elif, devlet korumasındayken her gece onu düşündüm. Sabahlara kadar gözüme uyku girmedi. Rahmetli annem ‘Elif, gözüm' derdi. Elif bana ondan bir emanettir. Damadın ailesi de çok kızgındı. İş, kan davasına kadar gidiyordu. Bunun üzerine, ‘Görücüye geldiniz. Gençler ‘Tamam' dedi, kararlarına saygı duyduk. Kızım vazgeçince kararına saygı duymamız gerekiyor. Üstelik artık araya devlet girmiş. Biz burada birbirimizi vursak artık neye yarayacak' dedim. Sonunda tatlıya bağlandı."
'Akrabalarımzı tehdit etti'

Annesi kızının okumasına karşı çıkıyor ama babası düğünden kurtarılan kız çocuğunu hangi okula kaydettireceğine bile karar verdiğini söylüyor:

"Kızımın yanındayım. Onu en iyi okula yazdıracağım. Bundan sonra kendi ayaklarının üzerinde durmasını istiyorum. Ezilip bükülmesine izin vermem. Elif şu an devletin koruması altında. Yine kendi kararlarını verecek ama ülkesine faydalı bir insan olsun diye çalışacağız. Aileler çocuklarını okula göndersin. Çocuklar, öğretmenlerini dinlesin. Ben de 15 yaşında evlendim. Keşke bu nişan hiç olmasaydı. Öbür insanlar da incinmeseydi… Beni en çok kendi akrabalarım üzdü. Bizi, ‘Elif'in ayaklarını kıracağız' diye tehdit ettiler. Hepsine ‘Size ne, kızım istemiyorsa istemiyor' diye karşı çıktım."

Israrlara dayanamayarak evlenmeye karar verdi

Düğünden kurtarılan çocuk ise olayı şöyle anlattı:

  • "Çok görücüm geliyordu ama babam kimseyle evlenmemi istemiyordu. Komşularımız çok ısrar ediyordu. Babam da ‘Evet dersen kızım değilsin' diyordu. Sonra akrabaların ısrarına dayanamayarak ‘Tamam' dedim. 8-9 ay nişanlı kaldık. Ben ‘Evi nasıl geçindiririm, ev işlerini nasıl yaparım' diye düşünüyordum ama babama söylemeye çekindim. Düğün günü kalabalığı görünce korktum. Karnım ağrıyor diye tuvalete gidip polisi aradım. Polise tam adres vermediğimden geleceklerini hiç düşünmüyordum ama geldiler."

‘Düğün elbisesi' ve ‘gelin makyajı'yla karakolda ifade verdikten sonra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na teslim edildi. 1.5 ay devlet koruması altında yurtta kaldı. Bakanlığın aileyle yaptığı kapsamlı görüşmelerin ardından evine döndü. Bundan sonra okula devam etmek istediğini söylüyor ve ekliyor:

#çocuk
#çocuk gelin
#kız
#düğün
#gelin
#gelinlik
#damat
5 yıl önce