|

18 yıl sonra gelen adalet

İngiltere'nin utanç davası 18 yılda sonuçlandı. 1993'te henüz 18 yaşındayken ırkçı saldırıya kurban giden siyahi gencin katillerinden 2'si müebbet hapis cezasına çarptırıldı. İngiliz polisinin cinayeti soruştururken yeterli özeni göstermediği ve "kurumsal ırkçılık" yaptığı ortaya çıkmıştı

00:00 - 5/01/2012 Perşembe
Güncelleme: 01:21 - 5/01/2012 Perşembe
Yeni Şafak
18 yıl sonra gelen adalet
18 yıl sonra gelen adalet

İngiltere'de 18 yıl önce işlenen ırkçı cinayetiyle ilgili dava yeni sonuçlandı. 1993 yılında Londra'da bir otobüs durağında ırkçı bir çete tarafından öldürülen siyahi Stephen Lawrence (18) davasında, Gary Dobson (36) ve David Norris (35) "ırkçı cinayet işlemekten" ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Dobson minimum 15 yıl 2 ay, Norris ise minimum 14 yıl 3 ay hapis yatacak. Stephen Lawrence'ın annesi Doreen ve babası Neville, bir yandan mahkeme heyetine teşekkür ederken, diğer yandan ise polisin soruşturmayı bunca yıl tamamlayamamasını ağır bir dille eleştirdi. Stephen Lawrence'ın ailesi, "öldürülen kişi bir siyah olduğu için polisin ilgisiz ve yetersiz kaldığını" savunuyordu.

Doreen Lawrence, "Polis oğlumun katillerini bulabilseydi, bugünü 18 yıl önce de kutluyor olabilirdik" derken, baba Neville Lawrence ise olayın içinde yer alan diğer çete üyelerinin de en kısa sürede mahkemeye getirilmeden rahat edemeyeceklerini söyledi. Başbakan David Cameron ise, oğullarının cinayetiyle ilgili "yılmadan ve yorulmadan" devam ettirdikleri hukuk mücadelesi sebebiyle Lawrence ailesini tebrik etti. Davanın sonuçlanmasını "tarihi bir olay" olarak yorumlayan İngiliz basını ise bu davanın diğer nefret cinayetleri için emsal teşkil edeceğini ve bu tür suçlara tevessül edecekler için caydırıcı olabileceğine dikkat çekti.


12 yıl önce