|

20 milyon dolarlık kemanı çalan dahi

Dünyanın en önemli keman virtüözü Itzhak Perlman önceki gece muhteşem bir konser verdi. 20 milyon dolarlık kemanı ile sahneye çıkan Perlman, ''Ben öldükten sonra bu kemanın ne olacağını doğrusu hiç merak etmiyorum'' dedi.

.
00:00 - 30/05/2013 Perşembe
Güncelleme: 00:30 - 30/05/2013 Perşembe
Yeni Şafak
20 milyon dolarlık kemanı çalan dahi
20 milyon dolarlık kemanı çalan dahi

Son iki yüz yılın '''en üstün keman virtüözü''' olarak tarif edilen müzik dahisi Itzhak Perlman önceki gece İstanbullulara unutamayacakları bir konser verdi. Yapı Kredi Private Banking ana sponsorluğunda ve Piu Music organizasyonuyla gerçekleşen konsere ilgi büyüktü. Öyle ki biletleri aylar öncesinde satışa çıkmış ve iki haftada tükenmişti. Itzhak Perlman''a konserde 14 yıldır birlikte sahne aldığı yine dünyaca ünlü piyanist Rohan de Silva eşlik etti. Perlman eserlerini 1714 yapımı 20 milyon dolar değerindeki kemanıyla çaldı. Son derece mütevazı olan sanatçı, konser öncesi basın mensuplarıyla bir araya geldi ve 26 yıldır kendisine eşlik eden dünyanın en pahalı kemanını kendisinden sonra kime bırakacağıyla ilgili olarak soruları ''1714''te Stradivarius''un altın çağında yapılmış bir keman. Usta bir kemancı olan Yehudi Menuhin''e ait bu keman altından yapılma değil ama altın kadar değerli. Ben öldükten sonra bu kemanın ne olacağını ise doğrusu hiç merak etmiyorum. Ama şu an ben çaldığım sürece bu keman benim için çok önemli'' diye cevapladı.

En İyi Oda Müziği ve En İyi Enstrümantal Solocu Performansı gibi toplamda 5 ayrı dalda Grammy Ödülü''ne sahip olan Perlman, aldığı müzik ödülleriyle ilgili olarak da ''Ödül almak çok güzel ama benim için ödüller değil çaldığım müzik daha önemli'' yorumunu yaptı.

DİNLEMEYİ BİLMEK GEREK

Üç yaşında müziğe başlayan Perlman, iyi müziğin çalarak değil dinleyerek geliştiğine inandığını belirterek, ''Ne kadar yetenekli olursan ol, dinlemeyi bilmek önemli. Hangi durumda olursam olayım daha iyi olmak için dinlemeyi biliyorum'' diye konuştu.

FİLMDEN İLHAM ALIP BESTELEDİM

Perlman, Schindler''in Listesi ve Kadın Kokusu filmlerine yaptığı müziklerle de anılan bir isim. Schindler''in Listesi filminin müziğini yapma hikayesini basın mensuplarıyla paylaşan Perlman, şunları anlattı: ''Usta bir besteci olan John Williams''tan bir telefon aldım. Film için bir beste yapmayı düşünüyorum ve kafamda keman sesleri var. Yapmak ister misin diye sordu. Tabii ki dedim. Filmin hikayesi de yeterince ilham vericiydi. John Williams''ın müzikleri koyduğu yeri de çok seviyorum. Her yerde müzik yok. Bazen sessizlik var. Sessizliği de çok iyi kullanıyor. Sadece müziğin kalitesi değil nerede kullandığı da çok önemli.''


11 yıl önce