|

25 dakikaya karşı bir hafta: Bilgisayar ekranlarındaki mavi ışık cildi yaşlandırıyor

Yapılan bir araştırmaya göre bir ekranın önünde bir hafta vakit geçirmek güneşte 25 dakika ile aynı olduğu ileri sürüldü. Böylece ekranlardan yayılan mavi ışığın erkan yaşlanmaya neden olduğu bir kez daha ortaya konmuş oldu.

12:30 - 2/09/2020 Çarşamba
Güncelleme: 12:32 - 2/09/2020 Çarşamba
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Güneşten kendinizi koruyor ve cildinizde oluşabilecek hasarın önüne geçmek için uğraşıp bilgisayar başında ise fazlaca vakit mi geçiriyorsunuz? O zaman size üzücü bir haberimiz var. Bir hafta boyunca bilgisayar başında vakit geçirmek ile 25 dakika güneşe maruz kalmak aynı etkiye sahip.

25 dakika mı bir hafta mı?

Yapılan bir araştırmaya göre bilgisayarın başında vakit geçiren kişilerin ciltlerinde belirgin şekilde etkiler gözlemleniyor. Bunların başında erken yaşlanmak geliyor.

Mavi ışığın zararları

nın ne olduğu ise anlatalım. Dijital cihazların yaydığı "mavi ışık" derinin derinliklerine, epidermis ve dermis yoluyla deri altı tabakasına nüfuz ederek kolajeni yok eder. Erken yaşlanmaya neden olabilir, ancak bunu yapmak için hangi dozun gerekli olduğu veya uzun süreli maruz kalmanın etkilerinin ne olduğu hala belirsiz. Ayrıca mavi ışığın melatonin seviyeleri ve uyku düzenleri üzerinde de etkileri var. Uzmanlar uzun süre mavi ışığa maruz kalmanın önemli olumsuz etkilere neden olacağı konusunda uyarıyor. Uzmanlar, ayrıca bu yüzden telefon ekranına az bakmak ve çalışırken ekran molası verilmesi gerektiğini savunuyor.


#Mavi Işık
#Ekran ışığı
#Güneş ışığı
4 yıl önce