|

29 yıl sonra İsmet Özel

Geçtiğimiz ay rahatsızlanan İstiklâl Marşı Derneği Fahri Genel Başkanı şair İsmet Özel’in 29 yıl önce Dergâh dergisinde yazdığı yazı, yeniden yayınlandı. Dergi 350. sayısında, bu yazı vesilesiyle Özel’e acil şifalar diledi.

Haber Merkezi
04:00 - 16/04/2019 Salı
Güncelleme: 03:36 - 16/04/2019 Salı
Yeni Şafak
İsmet Özel (Solda) ,  İsmail Kara (Ortada) ve Mustafa Kutlu (Sağda)
İsmet Özel (Solda) , İsmail Kara (Ortada) ve Mustafa Kutlu (Sağda)

Türk hikayeciliğinin önemli kalemi Mustafa Kutlu, araştırmacı yazar İsmail Kara yönetiminde Mart 1990’da yayın hayatına başlayan Dergâh dergisinin 350. sayısı okura ulaştı. İlk sayının kapağında yer alan şair İsmet Özel’in “Özgürlük İçin Şiir” başlıklı yazısı, bu sayıda yeniden kapakta yer aldı. Derginin önsözünde şu satırlara yer verildi: “Şair İsmet Özel, geçtiğimiz ay kalp krizi geçirdi. Tedavisi iyiye doğru seyrediyor.



ÖZGÜRLÜĞÜN ŞİİRE İHTİYACI VAR

İsmet Özel, Dergâh dergisine fikirleri, yazı ve şiirleriyle önemli katkılar sundu; Mart 1990’da çıkan ilk sayımızdan başlayarak bir yıl boyunca Dergâh’ın birinci sayfa yazılarını o kaleme aldı. Kendisine acil şifalar diliyor ve ilk sayımızın kapağında yayınlanan ‘Özgürlük İçin Şiir’ yazısını 350. sayımızda yeniden yayınlıyoruz.”

İsmet Özel’in “Şiir Okuma Kılavuzu” adlı kitabında bulunan yazıdan bazı cümleler şöyle: “Şiirin özgürlüğe ihtiyacı yoktur ve fakat özgürlüğün şiire ihtiyacı vardır... Şair her zaman kendi sesinin değdiği kulaklar olduğu yanılgısıyla harekete geçecektir.

Özgürlük için şiir doğacak mıdır? Bilmiyorum. Bildiğim bazı şeyler var. Önce şu: Türk şiiri Osmanlı düşünme tarzıyla kaim bir ritmi Batı dünyasıyla şöyle veya böyle ilişki kuran zihnin meşguliyet alanı içinde tüketti. Tanzimat’tan bugüne esrarengiz temasın bütün imkânı, bütün hazzı, bütün azabı bitti. Şuara-yı Rûm yok. Roma’sız bir dünyaya hayıflanan varsa hayıflansın. Ben hayıflanmıyorum. Roma yıkıldı diye Albion, Galya, Judea, Kartaca sevinebilir. Ben sevinmiyorum.

Şiir olsun olmasın yazılan her şeyin bir ihkak-ı hakk ve haksızlığa bir tepki olduğuna, en azından olması gerektiğine inanıyorum. Bu yüzden de kendimi kimin ne istediğini anlayamama boşluğunda hissediyorum.” Taner Sarıtaş, Kadir Korkut, İsmail Karakurt, Mukadder Gemici, Mustafa Özel, Fatma Barbarosoğlu Nisan sayısında metinleriyle yer alan isimlerden birkaçı.



#İstiklâl Marşı Derneği
#İsmet Özel
#Dergâh Dergisi
5 yıl önce