|

4 bin 319 eser vatana döndü

Kültür ve Turizm Bakanlığının, yurt dışındaki kültür varlıklarının ülkeye geri dönmesi için İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve diğer paydaş kurumlarla koordineli olarak yürüttüğü çalışmalar meyvelerini vermeye devam ediyor.

Yasemin Asan
04:00 - 21/01/2019 Pazartesi
Güncelleme: 00:40 - 21/01/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
ABD’den Gaziantep’e getirilen “Çingene Kızı” mozaiğinin 12 parçası geçtiğimiz günlerde ziyarete açıldı.
ABD’den Gaziantep’e getirilen “Çingene Kızı” mozaiğinin 12 parçası geçtiğimiz günlerde ziyarete açıldı.

Son yıllarda yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılan kültür varlıklarının iadesi konusunda sağlanan başarı ve farkındalığı artırma çalışmaları sonucu yabancı kişi ve kurumlar da ellerinde bulundurdukları Türkiye kökenli eserleri rızaları ile iade ediyor.

ARTIK ÇIKTIĞI TOPRAKLARDA

Yurt dışında bulunan eserlerin iadesi kapsamında bakanlık tarafından ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli olarak yürütülen çalışmalar kapsamında 2004-2018 yılları arasında Almanya ABD, Avusturya, BAE, Bulgaristan, Fransa, Hırvatistan, İngiltere, İsviçre ve Sırbistan’ın da aralarında bulunduğu ülkelerden 4 bin 319 eserin iadesi sağlandı. 2013-2017 arasında çeşitli 69 eser ile ABD en fazla iade gerçekleşen ülke oldu. Söz konusu dönemde ABD’den 4 amfora, 10 mezar ve adak stelleri, bir adet tunç kültür varlığının iadesi sağlandı.

#Bulgaristan
#Fransa
#Hırvatistan
#İngiltere
#İsviçre
5 yıl önce