|

5 bin atom bombası gibi

Endonezya'nın Banda Ace kenti, 8.6 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Pasifik Uyarı Merkezi, Hint Okyanusu'na kıyısı olan ülkelerden İran'a kadar tsunami uyarısı yaptı. Nagazaki'ye atılan atom bombasının 5 bin katı gücündeki deprem sonrası sahil şeridindeki halk panik içinde iç kesimlere kaçtı.

00:00 - 12/04/2012 Perşembe
Güncelleme: 22:18 - 11/04/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
5 bin atom bombası gibi
5 bin atom bombası gibi
OKYANUS'TAN GELEN KORKU

Endonezya'nın Bande Ace kentine 431 kilometre uzaklıkta, denizin 33 kilometre derinliğinde 8.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerel saatle 15.38'de kaydedilen deprem Hindistan, Tayland, Sri Lanka, Malezya ve Singapur'da da hissedildi. Başta Bande Ace olmak üzere Hint Okyanusu ile kıyısı bulunan ülkelerde tsunami alarmı verilirken, can korkusuyla sokaklara dökülen halk büyük panik yaşattı.


KIYIDAN UZAKLAŞIN ÇAĞRISI

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi ise, Türkiye saatiyle 11.38'de görülen depremin büyüklüğünü 8.9 olarak duyurdu. Can kaybı ve hasarın yaşanmadığı, yaklaşık bir dakika süren depremin ardından 8.2, 8.0 ve 6.5 büyüklüklerinde 3 artçı yaşandı. Devlet Başkanı Susilo Bambang ilk açıklamasında, Sumatra Adası ve çevresinde alarm seviyesinin yükseltildiğini söyleyerek, halkı kıyılardan yüksek kesimlere çıkmaya çağırdı.


DENiZ SUYU 10 METRE ÇEKiLDi

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, NTV'ye yaptığı değerlendirmede depremin, Nagazaki'ye atılan atom bombasının 5 bin katına eşit olduğunu belirtti. Prof. Dr. Tüysüz, “Büyüklüğü 8.0'e kadar varan artçı şokların olması beklenir. Nagazaki'ye atılan atom bombasının 5 bin eşdeğerinde" dedi. Simeulue Adası yakınlarında deniz suyu 10 metre çekilirken, tsunami uyarısı saatler sonra kaldırıldı.


İran için bile uyarı yapıldı

Hint Okyanusu için tsunami uyarısı yapan Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, alarmın Avustralya, Kenya, Güney Afrika ve İran için de geçerli olduğunu açıkladı. Endonezya'da 26 Aralık 2004 tarihinde 9.1 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan tsunami Endonezya, Tayland ve Hindistan'da 170 bini Ace'de olmak üzere toplam 230 bin kişinin yaşamına mal olmuş, 1.7 milyon kişiyi de evsiz bırakmıştı.


Türklerin durumu iyi

Türkiye'nin Cakarta Büyükelçiliği, Endonezya'da yerel saatle 15.38'de meydana gelen deprem sonrasında bölgede yaşayan Türk vatandaşlarından yaralanan ya da hayatını kaybeden bulunmadığını bildirdi.

Açe Eyaleti'nin başkenti Banda Açe'de görevli Türk öğretmen Hasan Yılmaz telefonla yaptığı açıklamada, depremin kentte yıkıma yol açmamasına karşın, tsunami endişesi taşıyan halk arasında paniğe yol açtığını söyledi. Depremin bir dakika kadar sürdüğünü anlatan Yılmaz, Banda Açe'de yaşayan 20 Türk aileyle irtibata geçtiğini ve deprem nedeniyle Türk vatandaşlarının sıkıntı yaşamadıklarını kaydetti.


27 ülkede alarm

Hint Okyanusu Gözlem Merkezi, çevredeki 27 ülke için tsunami uyarısı yayınladı. Ülkeler şöyle: "Endonezya, Hindistan, Sri Lanka, Avustralya, Myanmar, Tayland, Maldivler, Malezya, Pakistan, Birleşik Krallık, Reunion, Seyşeller, Somali, Umman, Madagaskar, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Komor Adaları, Bangladeş, Tanzanya, Mozambik, Kenya, Crozet Adaları, Kerguelen Adaları, Güney Afrika ve Singapur."


Pukhet Havaalanı kapatıldı

HİNDİSTAN: Endonezya'daki deprem ülkelerde korkuya neden olurken, Hindistan tsunami uyarısını Orissa ve Kerala eyaletleri ile Andaman ve Nokobar adalarının bazı kesimlerine kadar genişletti. İnsanlar megafonlarla bölgeyi terk etmeleri için uyarıldı. Tren seferleri durdurularak, yolcular tahliye edildi. Gemilerden ise kıyıdan uzaklaşarak açığa gitmeleri istendi.

TAYLAND: Tayland Ulusal Afet Uyarı Merkezi, ülkenin batı kıyısındaki 6 eyalette vatandaşların tahliyesini istedi. Hükumet, Pukhet Havaalanı'nı geçici olarak kapatarak tüm uçuşları iptal etti.

SRi LANKA: Hükümet kıyı bölgelerinde yaşayan halka iç kesimlere gitmeleri talimatı verdi.



12 yıl önce