|

5 yaşında ebru sanatçısı oldu

Ebru malzemelerini 3 yaşında eline alan küçük Canberk, yaşından beklenmeyecek bir ustalıkla ebru yapıyor. Babaanne Sebahat Kırçak, "Gel sen de yap dedim, baktım benden güzel yapıyor" dedi

Aa
00:00 - 12/02/2008 Salı
Güncelleme: 00:06 - 12/02/2008 Salı
Yeni Şafak
5 yaşında ebru sanatçısı oldu
5 yaşında ebru sanatçısı oldu

Geleneksel ebru sanatına gönül veren Kırçak ailesinin üçüncü kuşak üyesi 5 yaşındaki Canberk Kırçak, yaşından beklenmeyecek bir ustalıkla eserler meydana getiriyor. Ebru malzemeleriyle 3 yaşında tanışan küçük usta, günde en az 1-2 saatini bu sanatla uğraşarak geçiriyor. Babaannesi, dedesi ve babasının yıllardır sürdürdüğü ebruya merak saran Canberk Kırçak, elini suya daldırarak başladığı ebruyu ailesinin de desteğiyle başarıyla uyguluyor. Ebrunun ana malzemesi olan kitrenin (ebru yapımında kullanılan ve suya kıvam veren madde) hazırlanmasıyla önlüğünü giyerek ebru yapılan teknenin başına geçen 5 yaşındaki Canberk, bir yandan da motiflerin üzerinden giderek desen ve anaokulunda resim çalışmaları da yapıyor.

BENİ İZLERKEN ÖĞRENDİ

Tezhip, ebru ve minyatüre gönül veren ve uzun yıllardır bu sanatlarla uğraşan Sebahat Kırçak, torununun yeteneğinin 3 yaşındayken ortaya çıktığını söyledi. Eşi ve oğlunun da geleneksel sanatlarla uğraştığını, sahibi bulundukları atölyede de bu konuda ders verdiklerini anlatan Kırçak, küçük Canberk'in kendisini izlerken ebruya merak sardığını ifade etti.

'GEL SEN DE YAP DEDİM'

Tezhip, ebru ve minyatüre gönül veren ve uzun yıllardır bu sanatlarla uğraşan Sebahat Kırçak, torununun yeteneğinin 3 yaşındayken ortaya çıktığını söyledi. Torununun önce elini suya daldırarak ebruya olan hevesini giderdiğini belirten Kırçak, "Elini sokuyordu içine, bir gün 'gel sen de yap' dedim, baktım neredeyse benden daha güzel yapıyor" sözleriyle Canberk'in ebru sanatına olan ilgisinin başlangıcını aktardı.

Ebrunun "battal ebru", "gelgit ebrusu", "şal ebrusu", "somaki (mermer) ebrusu", "taraklı ebru", "hafif ebru", "akkase ebru", "kumlu-kılçıklı ebru", "yazılı ebru", "hatip ebrusu", "çiçekli ebru" gibi çeşitleri bulunuyor.



Ebrunun başından geri alamıyoruz

Canberk Kırçak'ın resme de ilgisi olduğunu ve çizdiklerinin çok beğenildiğini dile getiren babaanne Sebahat Kırçak, "Hatta bazen o kadar çok uğraşıyor ki, henüz çok küçük olduğu için bahaneler uydurmak zorunda bile kalıyoruz. İleride iyi bir sanatçı olması en büyük arzumuz" dedi.




16 yıl önce