|

500 milyon kişi İstanbul’u izledi

INFLOW Global Summit’18 kapsamında 30’dan fazla ülkeden 100’e yakın yabancı influencer İstanbul’a geldi. Influencer’lar tarafından yapılan sosyal medya paylaşımları aracılığıyla tüm dünyada yaklaşık 500 milyon kişi İstanbul paylaşımlarını gördü. Takipçiler onların İstanbul deneyimlerini sosyal medyada konuştu.

İlker Nuri Öztürk ve
04:00 - 23/12/2018 Pazar
Güncelleme: 15:15 - 22/12/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
30’dan fazla ülkeden 100’e yakın yabancı İnfluencer İstanbul’a geldi.
30’dan fazla ülkeden 100’e yakın yabancı İnfluencer İstanbul’a geldi.

Bir fotoğraf karesi, kısa bir tivit ya da 13 saniyelik bir video ünlü olmak için yeterli oluyor. Fenomen olmak içinse bir konsept ve sürekli devam eden kaliteli paylaşımlar gerekiyor. Kitap yazan, artist olan fenomenler reklam sektörünün yeni aktörleri oldu. Takipçi sayıları yüzbinleri aşan ve paylaşımlarıyla bir hayat tarzı ortaya koyan fenomenlerin dünya reklam pazarındaki yeri son dönemde 1 milyar doları buldu. Giyim, mekan, turizm gibi birçok farklı alanda modayı belirleyen ve influencer olarak anılan fenomenlerin tam bir Türkçe karşılığı bulunmuyor. Etkileyici kişi, kanaat önderi en yakın tanımlar şimdilik. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen INFLOW Global Summit’18 kapsamında 30’dan fazla ülkeden 100’e yakın yabancı İnfluencer İstanbul’a geldi. İnfluencer’lar tarafından yapılan sosyal medya paylaşımları aracılığıyla tüm dünyada yaklaşık 500 milyon kişiye erişim sağlandı. İstanbul’da kaldıkları süre boyunca tüm influencer’lar, takipçilerine yaşadıkları özel deneyimleri anlık paylaştılar. Boğaz turuyla başlayan influencer’lar, Tahtakale’deki Validesultan Hanı’nın kubbelerine çıkarak şehrin panoramik görüntüsünü deneyimleme ve İstanbul’u geniş bir açıdan fotoğrafladılar. Bu deneyimin ardından Şerefiye Sarnıcı’nı ziyaret eden influencer’lar, “Atlar ve Hatlar” sergisine katıldılar ve en güzel örneklerini takipçileri ile paylaştılar.

GERÇEK ONLARIN PAYLAŞIMLARI

Dünyanın en büyük influencer platformunu oluşturmak istediklerini belirten INFLOW Summits Kurucu Ortağı Afşin Avcı, sözlerine şöyle devam ediyor: “Hızla yükselen bu trendin bir pazara ihtiyacı olduğunu düşündük. Amacımız yurtdışındaki ünlü ve güçlü influencer’ları İstanbul’a getirmekti. Onları burada en güzel şekilde ağırlıyoruz ve milyonlarca takipçisi aracılığıyla İstanbul’u tanıtmalarını sağlıyoruz. Çünkü onların paylaştıkları fotoğraf ve videolar daha gerçek. Bu sayede çok etkin bir tanıtım yapmış oluyoruz. Reklamcılar ile influcer’ları da buluşturuyoruz. 2019 yılının sonunda yine İstanbul’da bu etkinliği yapacağız. En büyük hedefimiz INFLOW Global Summit’i her yıl Türkiye’de bir kere düzenlenen ve diğer yandan dünyanın pek çok yerinde yapılan bir etkinlik haline getirmek.”

NİŞANTAŞI’NDA SOLUĞU ALDIM

Hindistanlı Shenaz Treasury, “İstanbul’a gelmeden önce yapılacak en önemli şey tarihini okumak. Kim daha önce buradaydı? Tüm bunları bilince gezdiğiniz zaman daha farklı bakabiliyorsunuz. Dünyadaki en sevdiğim şehirlerden biri İstanbul. Çarpıcı mimarisi, sevimli insanları ve lezzetli yemekleriyle beni fethetti.” diyor. Moda fenomeni Alice Abdulaziz ilk işinin İstanbul’da alışverişin en gözde semti Nişantaşı’na gitmek olduğunu dile getiriyor ve şunları söylüyor: “ Nişantaşı’nın sokaklarından sosyal medya hesabımdan fotoğraflar paylaştım. Daha önce İstanbul’u gezme fırsatı bulmuştum. Bir kez daha burada olmak beni çok mutlu etti. Seyahatım boyunca takipçilerime İstanbul’u anlatacağım.”

BOĞAZ KÖPRÜSÜ FOTOĞRAFLARI HARİKA

Mısırlı komedyen Mohamed Mekawy, defalarca İstanbul’a gelmiş. Mekawy, özellikle Boğaz köprüsünde çektiği fotoğrafların büyük beğeni toplandığını dile getiriyor. İstanbul’da kendini yabancı gibi hissetmediğini belirten Mekawy, altı yıl önce youtube’da çektiği videolarla büyük bir takipçi kitlesi oluşturmuş. Genelde Mısır halkı ve sokaklarıyla ilgili komik videolar hazırladığını ifade eden genç komedyen, sözlerine şöyle devam ediyor: “Bütün sosyal medya hesaplarımda ciddi bir takipçi kitlem olunca firmaların dikkatini çektim. İki yıldır bir şirketle çalışıyorum ve kendi şirketimi de kurdum. Dünyanın çeşitili yerlerine gidiyorum. Bu benim için inanılmaz güzel bir tecrübe oldu.” İnsanların onu doğal ve sammi bulduğunu belirten Mısırlı fenomen, Avrupa ve Amerika’daki influencer’lar kadar özgür hareket edemediklerini dile getiriyor ve şunları söylüyor: “Daha çok Ortadoğu ülkelerinde takipçim var. Konulu videolar çektiğim için elbette düşünce özgürlüğü konusunda çok rahat olmayabiliyorum. Ancak bu ciddi bir engel değil. İnsanları eğlendirmeyi amaçladığım için daha özgür bir alanda işimi yapabiliyorum.”

SOSYAL HAYATI ETKİLEMEK İSTİYORUM

Gençlere güzellik tüyoları paylaşan Faslı fenomen İkram Elgat, youtuber olarak başladığı kariyerine kapandıktan sonra instagram’da devam ediyor. Elgat, “Hesabımı ilk açtığımda başörtülü değildim. Kapandıktan sonra kıyafete, renklere, dünyaya bakışım değişti. Başörtülü birinin sosyal hayatta nasıl varolabileceğini ikon olarak göstermek istiyorum. Sorumluluklarım var ve bu konuda bilinçliyim.”


Anne ben iyiyim

İstanbul’a ilk kez gelen Meksikalı fenomen Jonathon Cuban, en çok güleryüzlü insanları sevdiğini söylüyor. Cuban’ın binlerce takipçiye ulaştıran ise “Mom I Fıne” isimli sosyal medya hesabı. Asıl rüyam seyahet etmekti diyen Cuban, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Başka insanları takip ederken onlardan ilham aldım ve işe yarayacak bir fikir aradım. Annem Meksikalı ve çok korumacıdır. Onun bu yönünden yola çıktım ve işe yaradı. “ İnsanların onu ilgiyle takip etmesinde doğal olmasının etkili olduğunu söylüyor ve ekliyor:“ Verdiğiniz mesajın ne olduğu çok önemli. Sadece en güzel anlarımı değil hayatımı tüm yönleriyle ortaya koyuyorum. Kötü ve zor şeyler yaşadığımda bunları da paylaşıyorum."


Ateist olarak büyüdüm

Yedi yıl önce Müslüman olan Eslimah, youtube ve instagram’dan yaptığı paylaşımlarla nasıl Müslüman olduğunu anlatıyor ve seyahatlerinden kesitler sunuyor. 265 bin takipçisi olan Estonyalı fenomen Müslümanlığa geçiş sürecini şöyle anlatıyor: “Ben ateist olarak büyüdüm. Uzun bir araştırma sürecinin ardından 2011 yılında Müslüman oldum.” Sosyal medyadaki paylaşımlarıyla birilerine örnek olmayı hedefleyen Eslimah, “Ailem İslâm’a geçişimi kabullenmesi zor oldu. Ancak sosyal medya sayesinde ne kadar özgür ve mutlu yaşadığımı görüyorlar. İslâm’ın güzelliklerini anlatıyorum.” diyor.


Ankara’daki takipçimi görmeye gideceğim

Bollywood’da aktörlük yapan ve milyonlarca takipçisi olan Gurmett Choudhary, İstanbul’u büyüleyici bulmuş. Hindistanlı aktris Debına Bonnerjee ise sosyal medyada daha görünür olduğunu dile getiriyor ve ekliyor: “ Türkiye’den takipçilerimizle de çok iyi bir ilişkimiz var. Ankara’dan bir takipçim, buraya gelemeyeceğini söyleyerek benimle buluşmak için bir mesaj attı. Bu mesaj beni çok etkilediği için ona bir cevap verdim. Sakın üzülme, Türkiye’den gitmeden önce mutlaka tüm takipçilerimizle buluşacağız”

#INFLOW Global Summit’18
#Fenomen
#Influencer
5 yıl önce