|

8 adımda kilo verin

Yıllarca başlanan ve ömrü kısa olan diyetler, uzun süre yaşanan açlıklar, bir türlü verilemeyen kilolar, verilince tekrar fazla fazla alınan kilolar... Birçok etken yüzünden bugüne kadar zayıflayamamış olabilirsiniz. Aslında kilo vermek, veya verilen kiloyu korumak o kadar da zor değil. 8 adımda, uygulanacak basit yöntemlerle sağlıklı beslenmeyi sağlayabilirsiniz.

Yeni Şafak
11:36 - 9/10/2016 Pazar
Güncelleme: 11:37 - 9/10/2016 Pazar
Diğer
Gündem
Gündem

Metabolizma üzerinde kontrol sağlamak, kilo almayı engellemede etkili. Çünkü ideal kiloya ulaşmış olmak, vücudun yanlış beslenme alışkanlıklarından tamamen kurtulmuş olduğu anlamına gelmez. Kilo kontrolünü sağlayabilmek için ufak detaylara dikkat etmek gerekir. Güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlamak, egzersiz yapmak, düzenli su içmek, meyve tüketmek, atıştırmalıkalra dikkat etmek gibi basit yöntemler ile beslenme kontrolünüzü sağlayabilirsiniz. Hürriyet'in haberine göre sağlıklı beslenmek ve kilo vermek için uygulamanız gereken kurallardan bazıları:

1. Kahvaltı

Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu artık herkes biliyor. Güne iyi bir kahvaltı ile başlamak, metabolizmanın hızlı çalışmasını etkiliyor. Kahvaltıyı alışkanlık haline getirmek ise metabolizma hızının düşmesini önlüyor. Bu da kilo almayı engelliyor.

2. Su tüketimi

Kilo kontrolünü sağlama açısından su tüketimi son derece önemli. Çünkü su tüketimi ile metabolizma hızı doğru orantılı. Özellikle kış aylarında su tüketiminin azalması ile birlikte kilo alma ihtimali de artıyor. Günde en az iki litre su tüketmek yağ yakımını hızlandırmak ve kilo almayı engellemek açısından dikkate değer konulardan.

3. Ara öğün

Kilo verme sürecinde hayati öneme sahip olan ara öğünler kilo kontrolü için de aynı öneme sahip. Ana öğünlerde tüketilecek besin miktarını azaltma açısından etkili olan ara öğünler, aynı zamanda vücudun aç kalmaya karşı önlem alması riskini de ortadan kaldırır. Sık aralıklar ile beslenmek, iştah kontrolü sağlamaya da yardımcıdır.


4. Egzersiz yapmak

Egzersizler sadece kilo verme sürecinde değil, ideal kiloya erişildiğinde de önemli. Özellikle yoğun bir zayıflama maratonundan çıkılmışsa, egzersizi bırakmak iyi bir fikir değil. Kilo almamak için, kısa yürüyüşler ya da basit egzersizler dahi olsa kesinlikle spor yapılmalı.

5. Düzenli uyku

Kilo almadaki en büyük tetikleyicilerden birisi de düzensiz ve sağlıksız uyku. Yetişkin bir insan, günde ortalama 6-8 saat arasında sağlıklı bir uykuya ihtiyaç duyar. Vücudun dinlenmesi ve kendisini yenilemesi açısından değerli olan uyku, yeteri kadar alınmadığında ya da sağlıksız olduğunda metabolizma hızı düşer ve kilo alma eğilimi ortaya çıkar.


6. Lifli besin tüketimi

Kilo verme sürecinde bol miktarda tüketilen ilfli besinlerin tüketiminin azalması kabızlığa neden olur. Gerek mide ve bağırsak sorunları çekmemek gerekse de kilo almamak için lifli besin tüketimi dengesine dikkat edilmelidir.



7. Meyve tüketimi

Meyveler, dengeli beslenmede tüketilmesi gereken gıdalar arasında yer alır. Ancak yemekle birlikte ya da yemekten hemen sonra tüketilmeleri durumunda kan şekerini yükselterek daha hızlı acıkmaya ve dolayısıyla kilo almaya neden olurlar. Bu nedenle meyveler ara öğünlerde tüketilmeli. Ayrıca meyve yiyerek tatlı isteği de yatıştırılabilir.

8. Atıştırmalıklar

Kilo almamak için en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi de atıştırmalıklar. Düşük kalorili ve sağlıklı atıştırmalıklar ile beslenmek kilo kontrolü açısından etkili. Meyveler ve kuruyemişler bu açıdan uygun alternatiflerden.

#Diyet
#Diyetisyen
#Kilo vermek
#Metabolizma
7 yıl önce