|

ABD'de Çin malı bayrağa yasak

Amerika'da birçok eyalet, Amerikalı olmayan bayraklara karşı satış ve göndere çekme yasağı getiriyor.

Cihan
00:00 - 5/07/2007 Perşembe
Güncelleme: 09:47 - 5/07/2007 Perşembe
Yeni Şafak
ABD'de Çin malı  bayrağa yasak
ABD'de Çin malı bayrağa yasak

Amerika'da birçok eyalet, Amerikalı olmayan bayraklara karşı satış ve göndere çekme yasağı getiriyor. Bu konuda en sert yasayı kabul eden Minnesota eyalet kongresi, Amerika'da üretilmeyen bayrakların, satılmasını ve kullanılmasını eyalet çapında yasakladı. "Old Glory" olarak adlandırılan Amerikan bayrağı, son yıllarda çoğunlukla Çin'de üretiliyordu.

Minnesota'da yerli üretim olmayan Amerikan bayraklarını satanlar, bin dolara kadar ceza ve 90 güne kadar hapis cezasıyla cezalandırılacaklar. Arizona'da ise 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere, orta dereceli okulların ve kamu üniversitelerinin tüm sınıflarına "Amerikan malı" bayrak asma zorunluluğu getirildi. Tennessee eyaletinde de tüm Amerikan bayraklarına, ülkede imal edilme şartı getirilirken, benzeri düzenleme teklifleri, New Jersey ve Pennsylvania eyalet kongrelerinin gündeminde de bulunuyor.

4 Temmuz Bağımsızlık Günü haftası, ülkede bayrak satışlarının en çok arttığı zaman dilimi. Amerikan İstatistik İdaresi, 2006 yılında büyük çoğunluğu Çin'den olmak üzere 5,3 milyon dolarlık bayrak ithalatı yapıldığını belirtiyor. Çin, 11 Eylül'den sonraki psikolojik ortamı fırsat bilerek, Amerika'ya 2001 yılında 51,7 milyon dolarlık bayrak satmıştı.

Öte yandan, Minnesota eyalet kongresinin kararının, uluslararası ticaret sözleşmelerini ihlal edip etmediği de tartışma konusu oldu. Bazı ekonomistler ve akademik çevreler, Dünya Ticaret Örgütü kriterlerine göre, ABD'nin, yabancı mallara, kendi malları lehine müdahale edemeyeceğine dikkat çekiyor.

Minnesota Temsilciler Meclisinin Cumhuriyetçi partili üyelerinden, Dan Severson, Amerikan bayrağının dünyanın her yerinde üretilebilmesini savunarak, "Çünkü bu bizim dünyaya, adalet ve özgürlük için umut bulunduğuna dair mesajımız" dedi. Yasağı savunan Demokrat üye Tom Rukavina ise, bayrağın ekstra korumaya ihtiyacı bulunduğunu ifade ederek, "Bayrağa verebileceğiniz en büyük onur, Amerika'da Amerikan işçilerin elinden çıkmasıdır. Çin'de yapılmış plastik bayraklar kadar hiçbir şey utandırmıyor beni" şeklinde tepki gösterdi.

17 yıl önce